Shutterstock

Inside Varkens

Tönnies negeert verhoging en hanteert hauspreise

29 Januari 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

In Duitsland staat een hauspreise op de borden. De verhoging van de Duitse varkensprijs wordt namelijk niet gevolgd door marktleider Tönnies. Waarom niet?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse varkensprijs (VEZG) pluste woensdagmiddag met €0,03 tot €1,85 per kilo, wat de eerste verhoging van 2020 is. De grootste Duitse slachterij Tönnies volgt deze beweging echter niet, maar laat de notering gelijk op €1,82 per kilo. Ook Vion Duitsland hanteert een hauspreise op hetzelfde basisniveau als Tönnies. 

Een dergelijke patstelling zat er al een beetje aan te komen. Het niet al te ruime varkensaanbod in Duitsland rechtvaardigt wellicht een verhoging, maar daar staat tegenover dat de vleesafzet begin 2020 nogal stroef verloopt. Dit benadrukte ook Vion afgelopen maandag. 

AVP en Coronavirus
Naast een stroeve afzet heerst er bovendien spanning op de vleesmarkt, vanwege de uitbraken van Afrikaanse varkenspest. Een besmet everzwijn is vorige week in West-Polen gedetecteerd op slechts 12 kilometer van Duitsland. Wanneer het virus de grens oversteekt, betekent dat zeer waarschijnlijk dat afzetmarkten buiten de EU de grenzen voor Duits varkensvlees sluiten. En dat betekent een flinke waardederving. Daarbij wordt de export naar China gehinderd door het Coranavirus dat momenteel de kop opsteekt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden