Shutterstock

Inside Varkens

Ondanks weerstand toch hogere varkensprijs

7 Februari 2020 - Wouter Baan

Het is een wat vreemde situatie op de varkensmarkt. Het varkensaanbod in Nederland is zeker niet krap en er is bovendien wat onzekerheid door het coronavirus. Tegelijkertijd stijgen de Duitse noteringen wel. En daar reageert de DCA Beursprijs 2.0 op. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Nadat de Duitse slachterijen (Vion en Tönnies) afgelopen week een Hauspreise hanteerden, hebben ze de notering afgelopen woensdag alsnog verhoogd. Ze plusten beide met €0,03 tot €1,85 per kilo en staan daarmee weer op gelijke voet met de VEZG-notering. De Internetbeurs is ondertussen opgelopen tot €1,98 per kilo. De graadmeter van de Duitse varkensmarkt pluste vrijdag, geheel tegen de verwachting in, met maar liefst 6 cent. 

Krap Duits aanbod 
De oplopende Duitse notering staan symbool voor het krappe varkensaanbod. Ook afgelopen week lag het slachtcijfer ruim onder de grens van 1 miljoen. Naar volgende week toe is er in Duitsland opnieuw volop plaatsingsruimte, zo laten handelaren weten. In Nederland zijn vraag en aanbod meer in balans. Dit blijkt ook uit de slachtcijfers van de afgelopen weken die ruim boven de grens van 300.000 bleef. Bovendien noteert het gemiddelde slachtgewicht nog altijd meer dan 100 kilo. Volgens sommige handelaren is dit een sta in de weg voor een hogere varkensprijs in Nederland. 

Temeer omdat de situatie op de vleesmarkt nog altijd onzeker is. De grote vraag is bijvoorbeeld of en wanneer China weer volop Europees varkensvlees gaat importeren, nu het land in de greep is van het coronavirus. Daarbij staat de vleesafzet binnen Europa op een laag pitje, wat overigens past bij de tijd van het jaar.

Toch hogere Beursprijs
Ondanks dat een verhoging van de DCA Beursprijs 2.0 geen abc'tje is, stijgt de notering voor geslachte varkens op basis van de opgaven wel met €0,03 tot €1,76 per kilo. De prijs van levende varkens plust €0,02 tot €1,42 per kilo. Het wordt interessant om te zien hoe Nederlandse slachterijen volgende week op deze mutatie gaan reageren. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden