Shutterstock

Inside Varkens

Krapper aanbod overheerst de moeizame vleesafzet

14 Februari 2020

Vleesverkopers maken zich zorgen over de stijging van de varkensprijzen. De moeite die zij ondervinden bij de afzet van vlees, lijken op grijsgedraaide platen. Hoeveel gewicht kent de handel toe aan de signalen die de slachterijen uitzenden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De afgelopen week heerste er bij verschillende handelaren twijfel over de prijsontwikkeling van varkens. Het was maar de vraag of de slachterijen mee zouden gaan in de verhoging van de varkensprijzen. Deze vraag is inmiddels ruimschoots met een ‘ja’ beantwoord. Ook voor de komende week blijft het lastig inschatten hoe de slachterijen zullen acteren.

Een eerste inkijk kwam vandaag uit Duitsland waar de Internetbeurs een plus liet zien van €0,05 en uitkwam op €2,03. Alle aangeboden partijen (11 stuks met in totaal 1.845 varkens) werden verhandeld. De prijsrange lag tussen €1,985 en €2,045. Tönnies gaf in het weekcommentaar aan dat een verhoging van de varkensprijzen in de week voor Carnaval moeilijk was om in de markt terug te krijgen. Ook de afzet naar China is door de uitbraak van het coronavirus stil komen te liggen. Het optimisme is dan ook vooral gestoeld op het krapper wordende aanbod van varkens.

Huidige varkensaanbod bepaalt stemming
In Nederland zijn de verhalen vanuit de slachterijen niet veel anders dan in Duitsland. Zo meldde Vion aan het begin van de week dat de vleesafzet op zowel de nationale als internationale markt nog steeds stroef verloopt. Het aanbod van vleesvarkens moet voor een groot gedeelte afgezet worden in een zwakkere Europese markt, dit als gevolg van de problemen in China.

Het opdrogen van het varkensaanbod is koren op de molen van varkenshandelaren. De laatste weken waren velen al niet content met de situatie waarin de Nederlandse varkensmarkt was aanbeland. Voor komende week lijken de verhalen van slachterijen voor lief te worden genomen en zet men in op een forse plus. Hierbij weten handelaren zich ondersteund door de bijna zekerheid van een forse verhoging die komende woensdag in Duitsland zichtbaar zal worden, ingezet door de verhoging van de Internetbeurs.

Beursprijs verder naar boven
Een forse plus was de uitkomst van de opgaven van handelaren. De DCA Beursprijs 2.0 stijgt voor geslachte varkens met €0,06 tot €1,82 per kilo. De prijs van levende varkens plust €0,05 tot €1,47 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden