Shutterstock

Inside Varkens

Duitse varkensprijs knalt door grens van 2 euro

26 Februari 2020 - Chanti Oussoren

In vrijwel heel Europa zitten de varkensprijzen in de lift. Verdere prijsstijgingen zijn waarschijnlijk, gezien de trendsettende Duitse varkensprijs vanmiddag opnieuw flink ...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De VEZG-notering is vanmiddag (26 februari) met €0,06 tot €2,02 per kilo en is daarmee slechts nog 1 cent verwijderd van het record wat dateert van eind 2019. Later vanmiddag moet blijken of de grote Duitse slachterijen de verhoging opvolgen. 

Het krappe varkensaanbod is de drijvende kracht achter de prijsopleving in de achterliggende weken. Vorige week noteerde het Duitse slachtcijfer opnieuw onder de grens van 900.000 wat historisch gezien extreem laag is. De meest recente telling van de varkensstapel wijst bovendien uit dat het aanbod voorlopig nog krap blijft. 

Ook in Nederland stijgen de noteringen. In navolging van de DCA Beursprijs verhogen ook Vion en Compaxo de noteringen. De prijsrally is in zekere zin opvallend. Tot voorkort leken hogere noteringen niet voor de hand liggend, vanwege de negatieve impact van het coronavirus op de wereldhandel. 

Europabreed hogere prijzen
De varkensprijzen in de belangrijke varkenslanden binnen de EU zijn de afgelopen allemaal week fors gestegen. Enkel de Deense varkensprijs blijt steken steken. Dit is geen schand, want die staat al aan kop (€2,02) in de prijsvergelijking van het Duitse ISN. In deze vergelijking worden de noteringen gestandaardiseerd, zodat ze onderling goed te vergelijken zijn. 

In de vergelijking staat Nederland op een vierde plaats met €1,83 per kilo. Boven Nederland staat Duitsland op een derde plaats met een prijs van €1,91. Spanje op een tweede plaats met een prijs van €1,96. De landen die onder Nederland noteren zijn België (€1,78) en Frankrijk (€1,70). 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden