Shutterstock

Inside Varkens

DCA Beursprijs heeft nog geen hoogtevrees

28 Februari 2020 - Wouter Baan - 9 reacties

De prijsrally op de varkensmarkt blijft aanhouden. Ook deze week zet de DCA Beursprijs 2.0 een grote stap. Ondanks de rappe stijgingen worden er geen varkens vastgehouden. Waarom is dat zo?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt blijft gedomineerd worden door het krappe Duitse varkensaanbod. In de afgelopen week bleef het slachtcijfer in Duitsland opnieuw onder de grens van 900.000 varkens. Dit weerspiegelt dat slachterijen alles, behalve op volle toeren (kunnen) draaien.

Grote stappen
De varkensprijzen zetten ondertussen grote stappen. Zo passeerde de Duitse varkensprijs deze week de grens van €2 per kilo en is nog slechts 1 cent verwijderd van een nieuw record. De bewegingen worden schoorvoetend gevolgd door de grote Duitse slachterijen. Vanwege het krappe aanbod is een Hauspreis te riskant.

De slachterijen geven wel aan dat de vleesprijzen het tempo van de varkensprijzen niet kunnen bijbenen. Ook vleesverwerkers, verderop in de keten, hebben naar verluidt moeite met de hoge prijzen. Toch lijkt het plafond nog niet te zijn bereikt: de Internetbeurs plustte vrijdag namelijk nog eens met 2 cent tot €2,11 per kilo. Dit wijst op verdere prijsstijgingen in Duitsland volgende week. 

Graag leveren
Ook in Nederland is het aanbod krap. Vleesvarkens zijn daardoor gemakkelijk te plaatsen. Ondanks de hogere varkensprijs lopen ook de toeslagen op, zo geven een aantal handelaren aan. Naar verluidt gaan slachterijen minder slachten, omdat het aanbod niet toereikend is. Overigens willen vleesvarkenshouders in deze markt graag leveren, er worden weinig tot geen varkens vastgehouden. Dit uit vrees voor een prijscorrectie, vanwege het coronavirus of een uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Duitsland.

De opgaven bij DCA-Markets duwen de DCA Beursprijs 2.0 verder omhoog. De prijs van geslachte varkens stijgt opnieuw met €0,05 tot €1,92 per kilo. De prijs van levende varkens plust met €0,04 tot €1,55 per kilo. Daarmee is de Beursprijs nog slechts 3 cent verwijderd van een nieuw record. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden