Shutterstock

Inside Varkens

Britse varkensvleesexport vestigt nieuw record

4 Maart 2020 - Chanti Oussoren

De varkensexport vanuit het Verenigd Koninkrijk heeft in 2019 een recordniveau bereikt. Dit is gebleken uit de analyse van het Agriculture and Horticulture Development Board (ADHB). Het land heeft sterk geprofiteerd van de vraag vanuit China

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Met deze toename is de grens van een half miljard overschreden en heeft de export een waarde van $609 miljoen bereikt. Het totale volume varkensvlees, inclusief slachtafval, is in vergelijking met 2018 met 9% toegenomen. Hier zit de procentuele stijging van 12% in gekoeld en bevroren varkensvlees bij inbegrepen. Jonathan Eckley, het hoofd van ADHB Asia Pacific, beschreef dit als een fenomenaal resultaat voor de export van varkensvlees.

Volgens Eckley is het exportvolume de afgelopen 3 jaar telkens met bijna 20% volume gegroeid. "Deze sterke cijfers zijn de laatste jaren geleidelijk gestegen, waarbij de totale export van varkensvlees de barrière van 300.000 ton voor het eerst sinds 2016 heeft doorbroken", aldus Eckley.

Toenemende vraag vanuit Azië
De vraag vanuit Azië is de afgelopen jaren sterk toegenomen vanuit de hele regio. Deze vraag resulteerde zelfs in ongeveer 50% van de totale export varkensvlees van het Verenigd Koninkrijk voor markten in derde landen.

De totale export van varkensvlees vanuit het Verenigd Koninkrijk naar China is vergeleken met 2018 met 61% gestegen tot 131.000 ton. Hiermee bereikte dit deel van het geëxporteerde varkensvlees een waarde van $191 miljoen, waar deze waarde in 2018 nog op $77 miljoen lag. Deze stijging is afkomstig van het feit dat China sinds 2018 te kampen heeft met uitbraken van de Afrikaanse varkenspest (AVP). Door deze uitbraken was er in 2019 in China een aanhoudend tekort aan binnenlands geproduceerd varkensvlees.

De toenemende vraag en de sterke Chinese prijzen in het najaar hebben ertoe geleid dat zendingen naar sommige andere Aziatische markten wat afzwakte. Echter voegde de Taiwanese markt afgelopen jaar $6,1 miljoen toe aan de Britse export. Dit na de opening van de markt voor Brits varkensvlees eind 2018.

Europese afzetmarkt
De Aziatische markt was echter niet de enige bestemming wat geleid heeft tot een verhoging van de varkensexportcijfers. De Verenigde Staten resulteerde aan het einde van het jaar als tweede grootste bestemming voor het Brits geëxporteerde varkensvlees. Ondanks het feit dat de exporthoeveelheid naar niet EU-landen steeg, is ook Europa nog steeds een belangrijke bestemming voor de export van varkensvlees. Hierin bleef Ierland de grootse EU-markt voor de Britse varkensvleesuitvoer.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden