Hans Engbers / Shutterstock.com

Inside Varkens

Chinese vleesvraag trekt in tweede kwartaal weer aan

7 Maart 2020 - Chanti Oussoren

In de eerste maanden van dit jaar is de Chinese import van varkensvlees behoorlijk verstoord door het coronavirus. Volgens verwachtingen van de Rabobank zal de Chinese import van varkensvlees snel wel weer toenemen, vanwege het grote vleestekort als gevolg van Afrikaanse varkenspest (AVP).  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Analisten van de bank verwachten dat China het coronavirus dit kwartaal nog onder controle krijgen. De eerste tekenen hiervan zijn inmiddels zichtbaar. Het aantal uitbraken nam de laatste dagen fors af en het normale levensritme keert steeds meer terug. De Rabobank gaat ervanuit dat de Chinese vraag naar (Europees) varkensvlees in het tweede kwartaal krachtig zal herstellen. 

Herstel Chinese varkensproductie
Vanwege Corona eten Chinezen nu vaker thuis dan in restaurants. Ten opzichte van andere dierlijke eiwitbronnen wordt varkensvlees hierdoor het minst hard geraakt, al valt wel een dalende consumptie verwachten. Desalniettemin blijft het Chinese vleestekort zeer waarschijnlijk groot. Afgelopen jaar daalde de productie van varkensvlees, als gevolg van AVP, met zo'n 20%. 

China wil haar binnenlandse varkensproductie weer laten toenemen. Deze uitbreiding zal voornamelijk vanuit grotere bedrijven komen. Het coronavirus zal het uitbreiden van de productie echter vertragen. Dit omdat de bestrijding veel aandacht, geld en tijd vergt.

De Rabobank verwacht dat de Chinese varkensstapel in de eerste helft van 2020 nog verder zal afnemen. In het tweede deel van het jaar wordt verwacht dat de varkensstapel zich langzaam zal gaan herstellen. In de afgelopen jaren heeft AVP een opmars gemaakt in Zuidoost-Azië. Naast China waren er uitbraken in onder meer Zuid-Korea, Noord-Korea, Vietnam, de Filipijnen en Indonesië. Hiermee verspreid het virus zich steeds verder door het Aziatische continent.

AVP-situatie in Europa
Ook in Europa zijn er nieuwe uitbraken gedetecteerd en wordt de situatie indringender. Tot dusver is enkel Tsjechië erin geslaagd om de ziekte weer uit te roeien. Recentelijk zijn er nieuwe uitbraken gedetecteerd waardoor het virus nu ook circuleert in onder andere Polen, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, België en Griekenland. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden