Shutterstock

Nieuws Varkens

Nieuw record in 2020 voor EU-varkensvleesproductie

10 Maart 2020 - Chanti Oussoren

De EU zal naar verwachting in 2020 een nieuw record aan varkensvlees gaan produceren. In deze verwachting zal de Spaanse slachting de Duitse slachting, welke momenteel koploper is, van de troon gaan stoten.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De omvang van de Spaanse varkensstapel was de Duitse stapel al eerder voorbij gestreefd. Nu dus ook het aantal slachtingen, luidt de inschatting van de Europese Unie.

Afrikaanse varkenspest
Doordat de binnenlandse consumptie nog steeds daalt in de meeste EU-lidstaten, met name in Duitsland, blijft er meer varkensvlees beschikbaar voor export. Dit zal ertoe leiden dat meer dan 16% van de binnenlandse productie geëxporteerd gaat worden naar derde landen. De focus ligt hier vooral bij China als afnemer van EU-varkensvlees.

In 2019 is de Europese zeugenstapel fors gegroeid als antwoord op de Chinese vraag. De uitbraak van de Afrikaanse varkenspest (AVP) in China heeft deze vraag gestimuleerd. Op basis van bijzonder goede marktomstandigheden voor de varkensfokkerij in 2019, groeide de zeugenstapel in de EU met 216.000 dieren. De vraag naar biggen nam ook toe in 2019. Een tekort aan biggen is merkbaar in de biggenprijzen. De prijzen van biggen zijn sinds eind 2018 verdriedubbeld.

Nieuw EU-record
Hoewel er geen recordproductie van biggen wordt voorspeld voor 2020 in de EU, wordt er wel verwacht dat de varkensvleesproductie een nieuw record zal bereiken. Het aantal slachtingen in de EU wordt voor 2020 geschat op 259,7 miljoen stuks, een niveau dat eerder al werd bereikt in 2016 en 2018. Ondanks de toenemende exportvraag zal de varkensvleesproductie naar verwachting afnemen in Duitsland, Frankrijk, Bulgarije en Hongarije. De varkensvleesproductie zal toch een record bereiken door een verdere toename in geslacht gewichten waardoor de totale hoeveelheid geproduceerd vlees hoger uit zal komen dan in 2016 en 2018.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden