Shutterstock

Inside Varkens

Flinke terugval voor Duitse varkensprijs

11 Maart 2020 - Chanti Oussoren - 7 reacties

Voor de Duitse varkensprijs (VEZG) is de stijgende lijn doorbroken. De prijs bleef vorige week gelijk maar is deze week voor het eerst sinds weken gedaald.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De toonzettende notering in Europa moet €0,06 inleveren tot €1,96 per kilo. Een flinke correctie op de prijsopleving in de weken daarvoor die te danken was aan het krappe varkensaanbod bij onze Oosterburen. 

In de afgelopen week liet het slachtcijfer weer een lichte stijging zien tot boven de grens van 900.000 varkens. Deze voorzichtige toename kan echter geen reden zijn voor de prijscorrectie. Het aanbod is nog steeds relatief laag. Het aantal geslachte varken ligt ver onder het niveau 2019 en tevens onder het 5-jarig gemiddelde.

Varkensslachterijen Vion Duitsland en Tönnies kunnen de prijsdaling waarschijnlijk wel waarderen. In de afgelopen weken gaven zij meerdere malen aan dat de reeks verhogingen niet rijmde met de matte vleesafzet.

Begin maart staat de vleesafzet in Duitsland nog altijd op een laag pitje. Bovendien staat de consumptie in Duitsland sterk onder druk, zo blijkt uit de afzetcijfers over 2019. Naast de matte binnenlandse vleesafzet zijn er grote onzekerheden over de afzetkansen in China door de uitbraken van het coronavirus. Ook de afzet in Italië wordt hierdoor geraakt, vanwege de 'lockdown' in dat land. De corona-perikelen is de varkensprijs waarschijnlijk teveel geworden. 

Europese varkensprijzen
De lagere Duitse varkensprijs gaat in de komende weken waarschijnlijk druk uitoefenen op de noteringen elders in Europa. De prijsvergelijking van het Duitse ISN toont aan dat enkele prijzen deze week nog licht zijn gestegen, al laten de noteringen in sommige landen een afvlakkend beeld zien. 

De Deense prijs blijft met een stijging van 1 cent aan kop staan met €2,07 per kilo. De Spaanse prijs stijgt met 3 cent tot €2,03. Hiermee blijft Spanje op een tweede plaats staan. Met deze stijging loopt Spanje ook verder uit op Duitsland, daar bleef de prijs deze week namelijk hangen op €1,97.

Ook de Nederlandse en de Belgische prijs bleven deze week gelijk op €1,88 en €1,84. De Franse prijs is wel gestegen. Deze steeg met 2 cent tot een prijs van €1,75. Hiermee blijven zij nog wel met een achterstand van 9 cent op de laatste plaats in de rangorde staan.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden