Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs keihard teruggefloten

13 Maart 2020 - Wouter Baan - 27 reacties

Tot voorkort hadden de varkensprijzen de wind nog volop in de zeilen, maar door het oplaaiende coronavirus is het sentiment als een blad aan de boom gedraaid.  

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel Vion al wekenlang ‘waarschuwt’ voor de negatieve gevolgen van het coronavirus bleven de varkensprijzen in Europa maar stijgen. Bijna tegen beter weten in. Deze week is er echter een kink in de kabel gekomen, nu het virus de kop opsteekt in veel Europese landen.

Lagere vleesconsumptie
In Italië is sprake van een 'lockdown' en dat belemmert waarschijnlijk de vleesexport. Bovendien zal de vleesconsumptie daar waarschijnlijk op een lager pitje staan. Net als in veel andere Europese lidstaten, zijn restaurants gesloten of blijven bezoekers uit eigen beweging thuis. De negatieve berichtgeving wakkert de onrust op de varkensmarkt hard aan. 

Onder druk van de slachterijen ging de Duitse varkensprijs woensdag met €0,06 omlaag tot €1,96 per kilo. Vion en Tönnies trapten nog harder op de rem en verlaagden tot €1,93. De Internetbeurs tuimelde vrijdag vervolgens met €0,09 tot €1,97. Dit wijst op een verdere verlaging in Duitsland, terwijl andere Europese noteringen ook een duikvlucht zullen laten zien. Temeer omdat het varkensaanbod ineens rap toeneemt.

Aanbod fors ruimer
Varkenshouders krijgen – met het oog op de dalende prijzen – ineens haast om te leveren. Slachterijen doen juist rustiger aan en dat creëert een onbalans tussen vraag een aanbod. Uiteraard wordt dit wat opgeklopt door de negatieve berichtgeving. De komende weken moet blijken hoe vraag en aanbod zich gaan ontwikkelen. De afzet naar China schijnt voorzichtig te verbeteren. Dat mag gezien worden als een lichtpuntje. 

Wel is voor nu duidelijk dat de varkensprijs, na een rappe opmars in de eerste 2 maanden van dit jaar, hard wordt teruggefloten. De DCA Beursprijs 2.0 keldert met €0,10 tot €1,82 per kilo voor de geslachte varkens. De prijs van levende varkens zakt 9 cent tot €1,46 per kilo. Vanwege de gespannen markt is het niet uit te sluiten dat DCA de prijs volgende week herroept. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden