Shutterstock

Inside Varkens

China wil varkens naar buitenland verplaatsen

17 Maart 2020 - Chanti Oussoren

China wil haar varkenshouders aanmoedigen om hun varkensbedrijven in het buitenland op te zetten. Vanwaar deze plannen?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

China is erger getroffen door AVP dan ooit tevoren, bijna de helft van de binnenlandse varkensstapel verloren gegaan. Dit komt neer op ruim 200 miljoen varkens. Er zijn al verschillende maatregelen genomen om de varkensproductie weer te verhogen en de varkenspopulatie te vergroten maar tot op heden is de varkenspopulatie nog altijd niet hersteld. 

De Chinese autoriteit maakt zich zorgen om de varkensproductie. De bezorgdheid wordt benadrukt doordat de varkensvleesprijzen de consumenteninflatie tot het hoogste niveau in jaren heeft gebracht. Ook het coronavirus heeft de logistiek verder verstoord en het belllemert bovendien het herstel van de varkensproductie. 

Omdat het de AVP zich bleef verspreiden door de Chinese varkensstapel zijn de inspanningen tot stand gekomen achter het idee om varkensbedrijven in het buitenland op te zetten. Recentelijk zijn er in China weer 3 nieuwe gevallen van het virus gemeld.

Varkenshouderijen in het buitenland
De regering heeft een document opgesteld en deze is uitgegeven door de Nationale ontwikkelings- en hervormingscommissie en door het Ministerie van Landbouw en Plattelandszaken. Het idee is om varkensbedrijven in het buitenland op te zetten.

Het is de bedoeling achter dit proces dat er bedrijven worden gebouwd in landen waar varkensproducten in aanmerking komen om naar China te worden geëxporteerd. Deze varkenshouderijen moeten dus worden gebouwd in landen met stabiele bilaterale handelsbetrekkingen met China en de landen moeten vrij zijn van AVP, zo blijkt uit het opgestelde document van de regering.

Volgens een verklaring van het ministerie van Landbouw en van de staatsplanner is er bij de lokale autoriteiten op aangedrongen om binnenlandse bedrijven te ondersteunen in dit proces. Zij zouden hun huidige bedrijven stop moeten zetten en een varkenshouderij bouwen in het buitenland.

Daarnaast is er bij lokale autoriteiten op aangedrongen om bouwmaterialen voor nieuwe varkenshouderijen te beveiligen tijdens de uitbraak van het coronavirus. De boeren moeten volgens het document ook in staat worden gesteld om varkenshokken en faciliteiten voor de verwerking te bouwen.

"De staat hoopt met allerlei maatregelen zo snel mogelijk de varkensvoorraden op een normaal niveau te krijgen", zegt Lei Yi, analist bij China Merchants Securities. "Dit plan stimuleert de invoer uit het buitenland en het ook fokken van varkens in het buitenland. Maar het duurt even voordat het geïmplementeerd is, omdat niet veel bedrijven het fokken van varkens in het buitenland eerder hebben geprobeerd", aldus Lei.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden