Shutterstock

Nieuws Stalbranden

'Grote stal vatbaarder voor brand dan kleinere'

18 Maart 2020 - Chanti Oussoren

Het aantal stalbranden is de afgelopen 8 jaar toegenomen. Hierbij staat vaker een stal in de brand op grootschalige veebedrijven dan bij veehouderijen van een geringere omvang. Dit beweert het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico uit eigen onderzoek. Volgens de journalisten moeten de eisen voor brandveiligheid worden aangescherpt.

Investico wijst erop dat de commissie Brandveilige Veestallen, die in 2012 door de overheid werd ingesteld om het aantal branden en slachtoffers te verminderen, geen resultaat heeft geboekt. Het aantal stalbranden was het afgelopen jaar fors hoger dan in 2012. Volgens de commissie Brandveilige Veestallen waren er in het afgelopen jaar 41 stalbranden. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van 2012.

Soepelere eisen brandveiligheid
Volgens Ivestico zijn de brandveiligheidseisen de laatste jaren daarentegen juist versoepeld. Het platform meldt dat bijvoorbeeld varkens en kippen sinds 2012 in steeds grotere brandcompartimenten in een stal mogen worden gehouden. In 2012 is de toegestane grootte van een compartiment volgens Investico vergroot van 1.000 vierkante meter naar 2.500 vierkante meter. 'Maar als de boeren de gemeente kunnen overtuigen dat de stal brandveilig is mogen zij zelfs nog 2 keer zo groot bouwen', stelt het platform.

In grootschalige varkens- en kippenstallen was er de afgelopen jaren ruim 7 keer vaker sprake van een dodelijke brand dan in kleinere stallen, aldus Investico. In totaal brandde in de afgelopen 3 jaar 1 op de 32 grootschalige veenbedrijven voor kippen en varkens af. Bij minder grote stallen lag dit percentage veel lager, daar was dat 1 op de 323 stallen. In de afgelopen 4 jaar kwamen er ruim 3 keer zoveel kippen, varkens en runderen om als in de 4 daarvoor gaande jaren, claimt Investico.

Knaagdieren als oorzaak
Een generieke oorzaak aanwijzen voor de stalbranden, blijft volgens de journalisten lastig. De suggestie van boerenorganisaties dat knaagdieren een oorzaak kunnen zijn (zij kunnen de kabels doorknagen en zo zorgen voor kortsluiting), wordt tegengesproken door verzekeraar Achmea. Die stelt dat er geen aantoonbaar bewijs is voor brand veroorzaakt door knaagdieren. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen stelde afgelopen jaar dat een kwart van de stalbranden werd veroorzaakt door ongedierte, maar kan daar volgens Investico geen voorbeelden van noemen.

Toevallige fluctuaties
René Hagen, lector brandpreventie van het Instituut Fysieke Veiligheid, laat in de publicatie van Investico weten dat "de leden van de commissie Brandveilige Veestallen er vooral vanwege hun belangen en niet zozeer vanwege hun deskundigheid." In de commissie zitten naast de overheid ook vertegenwoordigers van LTO Nederland, de Dierenbescherming, Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars. Volgens Hagen is weinig gedaan met de uitgebreide aanbevelingen van de Wageningen Universiteit in 2012. Adviezen als het hebben van minimaal 1 vluchtdeur in het dierenverblijf en het verbieden van oude cv-ketels en geisers in stallen zijn volgens hem niet overgenomen.

De commissie Brandveilige Veestallen erkent de toename van het aantal branden niet. Zij wijt de toename toe aan gebrekkige registraties in de eerste periode en toevallige fluctuaties. Alfred Jansen, voorzitter van de commissie namens LTO, betwijfelt of grootschalige stallen wel vaker afbranden zoals de cijfers laten zien. “Zelfs als het zo is dat brand vaker voorkomt bij ‘megastallen’, dan is een oorzakelijk verband nog altijd niet aangetoond.”

Nuance in cijfers
Ook Hagen nuanceert de cijfers door aan te geven dat er in Nederland nog weinig grootschalige veebedrijven zijn. Daardoor tikt 1 brand op een dergelijk bedrijf direct flink door in de resultaten. Overigens kwalificeert Investico de grootschalige stallen als 'megastal'. Hiervoor hanteren de journalisten als definitie stallen van bijvoorbeeld meer dan 220.000 vleeskuikens of 7.500 vleesvarkens.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden