Shutterstock

Inside Varkens

Bodem voor DCA Beursprijs, ondanks ruim aanbod

27 Maart 2020 - Wouter Baan

De Duitse varkensprijs (VEZG-notering) is deze week niet gedaald maar de prijs is gelijk gebleven. In anderen Europese landen is de prijs deze week juist verder gedaald, zo blijkt uit de Duitse ISN prijsvergelijking 

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Duitsland is het ruime aanbod intussen al wel opgedroogd. En dat heeft een bodem in de markt gelegd. Zo stabiliseerde de gezaghebbende VEZG-notering op €1,89 per kilo. Het Duitse slachtcijfer liep de afgelopen week op tot zelfs 980.000, als gevolg van de rap dalende prijzen in maart. Een ongewone toename die niet past in het seizoenspatroon.

Ondertussen worden slachtrijpe varkens weer goed gevraagd door Duitse slachterijen. Dit blijkt ook uit de Internetbeurs die vrijdag met €0,01 pluste tot €2 per kilo, waarbij alle 11 partijen werden verkocht. De verwachting is dat het slachtcijfer in de komende weken weer een daling laat zien. Ook in Denemarken is de prijsdruk passé, zo blijkt uit de prijsvergelijking van de ISN. De Deense varkensprijs toonde deze week zelfs weer een nipte stijging van 1 cent tot €2,03. 

Ruimer aanbod in Nederland
In Nederland is het varkensaanbod nog wel altijd aan de ruime kant. Uit vrees voor verdere overheidsmaatregelen omtrent het coronavirus is de wil om varkens te leveren nog altijd groot, zo geven handelaren aan. De hoge slachtgewichten (circa 100 kilo) bieden hier voorlopig ook nog ruimte toe. 

De stabiliserende Duitse varkensprijzen bieden echter perspectief. Een verdere verlaging van de DCA Beursprijs is volgens handelaren daarom niet nodig. De prijs van geslachte varkens blijft staan op €1,77 per kilo. De prijs van levende varkens op €1,42 per kilo. In de komende weken ligt een stabiele markt in het vershiet. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Blijf op de hoogte

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox