TonyV3112 / Shutterstock.com

Inside Varkens

Chinese vleesimport stijgt fors ondanks corona

26 Maart 2020 - Jorine Cosse

De Chinese maatschappij werd begin dit jaar volledig ontwricht door de uitbraak van het coronavirus. Doordat werkzaamheden in onder andere havens stil kwamen te liggen, ontstond er wereldwijd een tekort aan exportcontainers. Desondanks wist China in de eerste 2 maanden enorme volumes varkensvlees te importeren.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In januari en februari van dit jaar importeerde de Aziatische grootmacht maar liefst 560.000 ton varkensvlees. Dat is een stijging van 158% ten opzichte van dezelfde maanden in 2019. De forse importhoeveelheid is te danken aan de viering van het Chinese nieuwjaar, wanneer de vleesconsumptie doorgaans piekt. Dit feest viel echter min of meer in het water, gezien miljoenen Chinezen toen in quarantaine zaten. 

Europa profiteert
De grote vleesvraag van China in aanloop naar het Chinees nieuwjaar pakte voor exporteurs in Europa goed uit. De EU-28 (inclusief Verenigd Koninkrijk) exporteerde die maand ruim 270.000 ton varkensvlees naar het Aziatische land, een stijging van bijna 129.000 ton. Dit betreft 62,2% van de totale Europese varkensvlees export die maand. De exportwaarde van het vlees was ook fors hoger dan het voorgaande jaar. De exportwaarde over januari 2019 was ruim €200 miljoen, terwijl de waarde in januari 2020 goed was voor ruim €609 miljoen.

Er heerst overigens onzekerheid of deze lijn doorgezet wordt, aangezien China de varkensstapel weer wil opvoeren. In een recente analyse van de Rabobank kwam naar voren dat de productie dit jaar echter nog zo’n 15 – 20% lager zou zijn dan normaal, dus dat biedt perspectief voor Europese exporteurs. Daarbij is nog onzeker wat de invloed van de corona-uitbraak gaat zijn. Wereldwijd verliep de export in februari en maart immers stroef door een tekort aan containers om producten te vervoeren. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden