De Heus

Inside Voer

Rantsoen moet op de schop door corona

30 Maart 2020 - Jorine Cosse

De coronacrisis heeft ook in de voersector grote impact. Door de uitbraak wordt er namelijk minder bio-ethanol geproduceerd, dat is van invloed op onder andere het rantsoen op veehouderijen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens veevoerproducent Van Triest is de productie van ethanol bij zijn leveranciers met 50% gedaald door de coronamaatregelen van de overheid. Daarom roept de producent zijn afnemers op om het aandeel Protibest in het rantsoen te halveren. De maatregel wordt getroffen om de voorraad Protibest niet volledig uit te putten. Van Triest geeft aan dat de productiebeperking tenminste geldig is tot eind april.

Van Triest vertegenwoordiger Jan Immink geeft aan dat er wekelijks zo’n 100 auto’s met Protibest in de weer zijn. Het heeft dus wel degelijk invloed op het rantsoen voor een groot aantal veebedrijven. Volgens Immink is het nu een kwestie van optimaliseren. Als het aandeel Protibest goed is voor zo’n 10% moet dat dus terug naar 5%, de andere 5% wordt opgevangen door andere eiwitrijke producten als soja of tarwe.

Meerdere factoren
Jos Adriaans, specialist varkenshouderij bij Fransen Gerrits, geeft aan dat het probleem niet alleen bij Van Triest voorkomt. Er wordt over het algemeen minder bio-ethanol geproduceerd. Volgens Adriaans zijn er meerdere factoren verantwoordelijk voor de afname. "De aanvoer van granen verloopt op het moment moeizaam. Dit geldt met name voor tarwe uit Frankrijk en Duitsland. De tarweprijs is daarbij ook nog behoorlijk gestegen. Verder heeft de olieprijs een daling ingezet, waardoor de productie van bio-ethanol minder aantrekkelijk wordt."

Toch is de productie volgens Adriaans niet de enige reden dat het totale aanbod aan tarwe gistconcentraten is gedaald. De corona-uitbraak heeft ook in andere bedrijfslagen invloed. Zo is de fabriek waar ProtiWanze geproduceerd wordt stil komen te liggen. Er zou onderhoud gepleegd worden, maar door ziekte is er is een tekort aan personeel ontstaan. In dit geval is het dus niet het geringe aanbod van bio-ethanol het probleem.

Andere producten moeten het opvangen
Doordat het aandeel tarwegistconcentraten in het rantsoen teruggeschroefd wordt, moet het opgevangen worden door andere eiwitrijke producten als soja. Adriaans zegt hier wel bij dat het vervangen niet direct een probleem hoeft te zijn, maar de aanvoer van grondstoffen in het algemeen lastiger is. "Daarbij is niet alleen de prijs van tarwe gestegen, ook de sojaprijs zit in de lift. De diervoeders worden dus ook weer duurder", aldus Adriaans.

Adriaans geeft ook aan dat hij verwacht dat dit probleem zich niet alleen bij de tarwegistconcentraten voor blijft doen. "Ik verwacht dat aardappelen en aardappelproducten dezelfde kant op gaan. Momenteel is de aardappelproductie aardig afgenomen doordat de afzet naar de horeca is komen te vervallen. Het is voor nu afwachten."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden