Shutterstock

Analyse DCA Varkensindex

Varkensindex zakt fors terug

14 April 2020 - Chanti Oussoren

De corona-pandemie heeft duidelijk vat op de varkenssector. De noteringen zijn hard gedaald, waardoor de varkens- en biggenindex ook fors terugzakken.

Zowel de biggenindex als de vleesvarkensindex tonen de afgelopen weken een dalende lijn. De biggenindex is het hardst gedaald en deze nam met maar liefst 45 punten af tot 184 punten (week 15). De vleesvarkensindex daalt minder hard, maar neemt toch af tot 118 punten. Hierbij geldt voor beide indexen 100 punten als het 5-jarig gemiddelde.

De dalende lijn is de afgelopen week weer ingezet.

Vraaguitval 
De dalende lijn is niet verwonderlijk gezien het coronavirus de gemoederen in de wereld flink bezig houdt. De varkensprijzen staan onder druk, vooral als gevolg van vraaguitval op de vleesmarkt door de lockdowns in veel landen. Dit tempert tevens de vraag naar biggen. Het is nog onzeker hoe de markten in de komende weken gaat bewegen. Een aanhoudende prijsdruk is geen onrealistische gedachte. 

Aan de kostenkant zien we wat verlichting in de mestafzetprijzen die dit voorjaar een seizoensmatige daling hebben laten zien. Tegelijkertijd stijgen de brokprijzen en die trend houdt waarschijnlijk in de komende maanden aan. 

Verwachting
De verwachting is dat beide indexen in de aankomende weken niet fors gaan stijgen of dalen, maar in deze prognose is het effect van de coronacrisis niet in meegenomen. Op de langere termijn is de historische verwachting dat de varkensindex kan gaan stijgen, terwijl de biggenindex waarschijnlijk verder zal dalen.

Klik hier om meer grafieken te bekijken. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden