Shutterstock

Inside Varkens

Tönnies beraadt zich op flinke correctie zeugenprijs

16 April 2020 - Wouter Baan

De afzet van zeugenvlees is dusdanig slecht dat Tönnies voor week 17 geen zeugennotering kan afkondigen. Dit is deze week al de tweede opmerkelijke beslissing, gezien de Duitse slachtgigant voor de vleesvarkens ook al een Hauspreise hanteert. Varkenshandelaar Willy Tijs twijfelt sterk aan de motivatie van Tönnies.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In een toelichting op de website wordt aangegeven dat de vraag naar zeugenvlees na Pasen zeer gering is. Daarom is Tönnies naar eigen zeggen genoodzaakt om de zeugennotering flink te verlagen, maar over de vraag hoeveel ze verlagen, moet blijkbaar nog worden nagedacht. In de afgelopen week werd de zeugenprijs van Tönnies al met 3 cent verlaagd tot €1,40 per kilo.

'Onzin verhaal'
Varkenshandelaar Willy Tijs uit het Overijsselse Haarle die doorgaans veel slachtzeugen verhandeld, doet de verklaring van de Duitse marktleider af als een 'onzin verhaal'. "Er wordt bewust stemming gemaakt om de notering te drukken, maar ondertussen bellen ze ons bijna dagelijks voor slachtzeugen." 

Vanwege de nog altijd relatief hoge biggenprijs is het aanbod slachtzeugen volgens Tijs al tijden krap en richting de zomer zal dit nog krapper worden. Wel heeft Tijs zijn eigen zeugennotering voor week 17 met 3 cent verlaagd tot €1,76 per kilo (geslacht gewicht). Hij volgt daarmee de VEZG-zeugenprijs die gisteren in dezelfde orde van grote daalde.

Alleenheerser
Wanneer Tönnies besluit om de zeugenprijs flink te verlagen, heeft dat volgens Tijs wel veel impact. "Ze zijn namelijk alleenheerser op de zeugenmarkt en daarmee leidend in de prijszetting." Hij verwacht dat Tönnies overigens alsnog een zeugenprijs voor week 17 gaat afkondigen. "Het aanbod zal toch moeten worden afgerekend?"

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden