Shutterstock

Inside Varkens

Brazilië exporteert record hoeveelheid varkensvlees

17 April 2020 - Jorine Cosse

De grote vleesvraag in Azië heeft de varkensvleessector in Brazilië een enorme boost gegeven. Het land exporteerde in het eerste kwartaal van 2020 bijna 30% meer vlees dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Nooit eerder exporteerde Brazilië zoveel vlees in dezelfde periode.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In totaal voerde Brazilië 224.600 ton aan varkensvlees uit in het eerste kwartaal. Dit is een stijging van 27% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019. Vooral in januari nam de export flink toe met maar liefst 35%. Hierop volgt maart met een stijging van 29% en dan komt februari met een stijging van 19%. De stijgingde export is voornamelijk te danken aan de grote vleesvraag vanuit China, door de uitbraak van de Afrikaanse Varkenspest.

Aziatische vraag
De AVP-uitbraak in China heeft voor Brazilië een deur geopend. Meer dan de helft van de totale export vertrok naar de Aziatische grootmacht, Hong Kong meegerekend. De totale export naar China verdriedubbelde bijna ten opzichte van het eerste kwartaal in 2019. Er ging 63.700 ton meer de grens over dan in 2019.

Ook andere Aziatische landen als Japan en Vietnam vormden een grote afzetmarkt voor het Braziliaanse vlees. Ook hier heeft de uitbraak van AVP een gat geslagen in de eigen productie, waardoor export nodig bleek om aan de vleesvraag van de bevolking te kunnen blijven voldoen.

Rusland
Rusland was voorheen de grootste importeur van Braziliaans varkensvlees. Door de stijging in export naar China, is het volume dat nu naar Rusland vertrekt flink verminderd. Dit komt overigens niet alleen door de toegenomen Aziatische vraag. In 2018 kwam Rusland met een verbod op de import, waardoor deze afzetmarkt voor Brazilië deels kwam te vervallen. Hoewel de vraag vanuit Rusland wel herstellende is, lijkt de Aziatische markt toch interessanter voor de Braziliaanse export.

Invloed van corona
Tot heden lijkt de corona-uitbraak nog weinig invloed te hebben op de Braziliaanse varkensvleesexport. Dit wordt ook bevestigd in een onderzoek dat is uitgevoerd door de Rabobank. Tot noch toe houden alle vleesverwerkers hun machines draaiende. De enige zorg die wel uitgesproken wordt is heeft betrekking op de beschikbaarheid van voer. Er heerst onrust of er wel voldoende beschikbaar blijft voor de vleesproducenten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden