Shutterstock

Inside Varkens

Ook Duitse biggenprijs laat nu een veer

20 April 2020 - Wouter Baan

In navolging van de Nederlandse biggenprijs heeft nu ook de Duitse notering een veer gelaten. Een ontwikkeling die niet langer uit kon blijven, gezien de druk op de varkensprijzen blijft aanhouden. Ook bij Vion.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Duitse biggenprijs (VEZG) was tot nu toe dit jaar pas twee keer verlaagd, halverwege maart zakte de notering terug van €83 tot €76 per big. Daarna bleef de notering enkele weken ongemoeid, al werd op de achtergrond wel aan de toeslagen getornd. Deze week is de notering opnieuw verlaagd, met €3 tot €73 per big.

Onrust op varkensmarkt
De verlaging is een direct gevolg van de onrust op de Duitse varkensmarkt, waar de grote slachterijen prijsdruk uitoefenen middels een hauspreise. Het is bovendien niet waarschijnlijk dat Tönnies en Vion het verschil van 4 cent woensdagmiddag weer gaan bijleggen, zo denken verschillende marktpartijen. Deze ontwikkeling temperde de koopinteresse en daarmee was de verlaging van de Duitse biggenprijs niet langer af te wenden. De Deense notering kan voorlopig wel standhouden, op omgerekend €83,70 (á 30 kilo).

In Nederland loopt de biggenafzet niet op rolletjes, maar ook niet extreem stroef. Het zit er ergens tussenin. De binnenlandse vraag is gewoontjes, net als de afzet naar Duitsland. De Spaanse- en Poolse vraag is zwak. Er wordt vanuit de handel geopteerd voor een verdere verlaging van de DCA BestPigletPrice die zodoende met €1,50 daalt tot €59,50.

Vion doet min 3 cent
Ook in Nederland blijft de druk op de varkensprijs aanhouden. Zo verlaagt Vion de weeknotering met 3 cent tot €1,86 per kilo. Daarbij heeft Vion naar verluidt ook de weektoeslag met 2 cent teruggeschroefd. Het vleesconcern spreekt van een uitblijvende vraag vanuit landen – normaliter toeristentrekpleisters – als Italië, Spanje en Griekenland. Op de wereldmarkt is de goedkope Amerikaanse concurrentie duidelijk merkbaar.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden