Shutterstock

Inside Varkens

Spanje importeert minder Nederlandse biggen

22 April 2020 - Chanti Oussoren

Volgens The Spanish Veterinary Health Alert Network (RASVE) is de importhoeveelheid van varkens in de afgelopen maanden blijven toenemen. De importhoeveelheid vanuit Nederland is echter wel afgenomen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Spaanse import van biggen is in de afgelopen maanden toegenomen. In maart werden er in totaal 257.424 varkens, voornamelijk biggen, geïmporteerd uit andere lidstaten. Vooral vanuit de belangrijkste varkenslanden in de EU zijn er veel biggen geïmporteerd.

Import vanuit Nederland
Volgens de statistieken van het RVO heeft Spanje in maart 91.242 biggen geïmporteerd vanuit Nederland. Vorig jaar waren dit nog 103.454 biggen, de varkensimport vanuit Nederland is dus wel gedaald, met maar liefst 11,8%. Deze afname zou afkomstig kunnen zijn van de beperkende maatregelen als gevolg van de COVID-19 pandemie.

Over de eerste 16 weken van het jaar zijn er in totaal 317.778 Nederlandse biggen naar Spanje gegaan. Vorig jaar waren dit in dezelfde periode nog 358.844 biggen. Dit bekent dat Spanje 11,4% minder biggen heeft geïmporteerd uit Nederland dan vorig jaar.

Spaanse export naar China
Spanje is sinds 2019 de grootste exporteur van varkensvlees richting China. Voor de periode van mei 2019 waren er 28 varkensbedrijven die naar China exporteerden. Echter zijn er sinds die datum nieuwe vergunningen vergeven waardoor het aantal bedrijven dat naar China mag exporteren is verdubbeld. In totaal zijn er nu zelfs 57 Spaanse varkensbedrijven die naar de Chinese markt exporteren.

Het grootste aandeel van de uitvoer komt vanuit de export van varkensvlees en slachtafval. In 2019 was dit aandeel goed voor maar liefst 55,3% van de totale Spaanse landbouwexport richting China. Dit is een forse toename in vergelijking met 2018, toen was dat percentage nog 35,5%

De totale waarde van Spaanse varkensvleesproducten die in 2019 naar China werden geëxporteerd bedroeg €1,13 miljard. Volgens de Spaanse handelsstatistiek Datacomes is dit zelfs 119% meer dan de waarde in 2018.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden