Shutterstock

Inside Voer

Prijs varkensbrok blijft stijgen

30 April 2020 - Jorine Cosse

De stijgende lijn van de varkensbrokprijzen zet koersvast door. Kijkend naar voorgaande jaren komt duidelijk naar voren dat de droogte invloed uitoefent op de prijs. De prijzen van de afgelopen maanden lopen parallel aan die van 2018, alleen wel op hoger niveau. Wat is de verwachting voor de volgende maanden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Alle varkensbrokprijzen zitten in de lift. De prijs van de babybiggenkorrel is deze maand het hardst gestegen met €0,40 naar een prijs van €36,10 per 100 kilo. Met deze verhoging stijgt de prijs harder dan in voorgaande maanden. Terugkijkend op de afgelopen 5 jaar is de prijs maar een korte periode hoger geweest. Eind 2018 en begin 2019 liep de prijs op naar €37,45 per 100 kilo. Het ligt in de lijn der verwachting dat de prijs dit jaar nog wel even blijft stijgen, maar de kans dat het hoger wordt dan €37,45 lijkt klein.

Start/overgangskorrel en zeugenbrok dracht
De prijzen van de start/overgangskorrel en de zeugenbrok dracht zijn over april beide gestegen met €0,30 naar respectievelijk €28,80 en €25,35. De zeugenbrok dracht zet hiermee een sterkere stijging in dan de voorgaande maanden, terwijl de start/overgangskorrel al eerder een zelfde sterke stijging doormaakte.

Hiermee zetten beide prijzen zich flink af van hun 5-jarige gemiddelde. De prijs van de start/overgangskorrel kwam eind vorig jaar onder het 5-jarige gemiddelde uit, maar veerde in februari terug met een flinke stijging. Die stijging zet zich nu door. De prijs van de zeugenbrok dracht kwam in april 2018 voor het laatst onder het 5-jarig gemiddelde uit.

Vleesvarkensbrok en zeugenbrok lakto
De vleesvarkensbrokprijs is in vergelijking met de andere brokken een verhaal apart. Waar de andere brokprijzen flink stijgen en boven het 5-jarig gemiddelde uitkomen, kabbelt de vleesvarkensbrokprijs rustig door. In april stijgt de prijs met €0,10 en komt hiermee uit op €24,45 per 100 kilo. Hiermee komt de prijs deze maand nipt boven het 5-jarig gemiddelde van €24,19 uit.

De prijs van de zeugenbrok lakto stijgt deze maand met €0,25 naar €29,60 per 100 kilo. De stijging van deze brok blijft hiermee relatief stabiel. Het 5-jarige gemiddelde is ook bij deze brokprijs flink voorbij gestegen. De gemiddelde prijs in april noteert met €28,66 net geen euro lager.

Houdt de stijging aan?
Het meest opvallende aan de brokprijzen is misschien wel het hoge niveau van eind 2018, begin 2019. Dit komt door de fluctuatie van onder andere de tarweprijs. Dat de tarweprijs invloed uitoefent op de brokprijzen gaan we ook terugzien in de toekomstige prijzen. De dip van enkele weken terug gaat zich over een tijdje vertalen in het dalen van de brokprijzen. Hoe deze daling er precies vorm krijgt, is te zien in de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden