Shutterstock

Inside Varkens

Zesde verlaging op rij voor DCA Beursprijs 2.0

8 Mei 2020 - Wouter Baan

De situatie op de varkensmarkt blijkt fragiel, al geeft de versoepeling van de coronamaatregelen in veel landen wat perspectief. Hoe reageert de DCA Beursprijs hierop? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niet eerder was de prijsval op de varkensmarkt zo groot als nu. In de afgelopen 10 weken heeft de varkensmarkt niet een jasje, maar een dikke winterjas uitgedaan. De VEZG-notering daalde met maar liefst 42 cent tot €1,60 per kilo en glijdt daarmee steeds verder af richting de gevarenzone met betrekking tot de kostprijs.

Versoepeling maatregelen 
Ondertussen is er meer duidelijkheid over het einde van de ‘intelligente lockdown’ in Nederland. De maatregelen worden de komende weken voorzichtig versoepeld. Ook in andere landen. Dit biedt uiteraard een sprankje hoop, maar nog niet veel meer dan dat. De voorraden die in de afgelopen weken zijn ontstaan, blijven de markt voorlopig nog tegenwerken. Daarbij vallen tot eind mei nog 2 slachtdagen uit in verband met Hemelvaartsdag en Pinksteren. Kortom: de situatie blijft gespannen, maar niet uitzichtloos.

Intussen blijkt dat ook diverse Europese slachthuizen geteisterd worden door het coronavirus. Na Müller Fleisch zijn ook Vion (in Nederland en Duitsland) en Westfleisch hard getroffen. De slachtcapaciteit voor varkens staat in Duitsland onder druk. Het verder terugschroeven van de slachtcapaciteit, dan wel het sluiten van slachterijen lijkt in Duitsland met de dag reëler te worden. Mocht dat praktijk worden dan wordt er een nieuwe episode toegevoegd aan het boek: 'Corona en de gevolgen hiervan voor de varkenssector'. 

DCA Beursprijs opnieuw lager
Naar komende week toe is het varkensaanbod ruim voldoende. Vanwege de dalende prijzen blijft de wil om varkens te leveren groot. Toch komen er meerdere meldingen van handelaren die aangeven dat de opgegeven aantallen varkens de komende week door de slachterijen (goed) worden opgenomen. Zij die daar andere geluiden over ventileren, zijn wekelijks ook afhankelijk van afzet op de Duitse markt. Deze zit de eerste dagen van de komende week vrijwel op slot voor Nederlandse varkens, om later in de week wel mogelijkheden te bieden. Maar dan gelden de prijzen die komende woensdag bekend worden gemaakt en die zullen naar verwachting op een lager niveau liggen.

Uit de toelichting van DCA Markets bij de notering voor week 20, wordt duidelijk dat er weer een fors aantal verwachtingsprijzen buiten de boot vallen. Het prikken van de juiste snaar door varkenshandelaren lijkt net als vorige week lastig te zijn. De DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens daalt met 7 eurocent tot €1,43 per kilo. De prijs van levende varkens zakt 4 eurocent tot €1,14.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden