Shutterstock

Inside Varkens

Stabiele varkensprijs kan vleesvraag losmaken

15 Mei 2020 - Wouter Baan - 1 reactie

Na een lange en hevige prijsval vinden de varkensprijzen weer grond onder de voeten. Dit is een positieve ontwikkeling die mogelijk extra vraag naar varkensvlees uit China losmaakt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de Duitse varkensprijs deze week een bodem vond op €1,60 per kilo, is een meevaller die rust teweegbrengt in een nog altijd onrustige markt. De wonden kunnen worden gelikt, al is het gevaar zeker nog niet geweken. Wel is het positief dat uit testen blijkt dat in veel grote Duitse slachterijen geen coronabesmettingen zijn.

Ruim aanbod, maar niet drukkend
Het varkensaanbod in Nederland is al met al ruim, met name doordat de afzet naar Duitsland terug is gevallen door de sluiting van de Westfleisch-locatie. Ook valt er volgende week een slachtdag uit, vanwege Hemelvaart op donderdag. Naar omstandigheden is het aanbod niet extreem drukkend.

De versoepeling van de overheidsmaatregelen in veel landen bieden bovendien aanknopingspunten voor de vleesafzet. Als de temperaturen in de komende weken aantrekken, creëert dat mogelijk ook vraag naar BBQ-onderdelen.

Na een lange prijsval vinden ook de vleesonderdelen een bodem. Dit is positief voor de afzet van varkensvlees en bijproducten in Azië. Exporteurs zeggen dat Chinese- en Japanse importeurs momenteel de boot afhouden en de prijsval afwachten. Zij beperken de import tot relatief kleine volumes. Nu de markt een bodem lijkt te hebben gevonden, neemt de Aziatische koopinteresse mogelijk weer toe. Het Chinese vleestekort is nog altijd extreem groot en mogelijk kan dit bijdragen aan een herstel van de varkensprijzen.

Stabiele Beursprijs 
Daarvoor zal wel eerst de vleesvraag vanuit het foodservice-kanaal moeten toenemen en dat duurt nog een paar weken. En daarbij zijn er in de afgelopen weken grote vleesvoorraden opgebouwd. Kortom: De markt heeft tijd nodig om bij te trekken. Net als de Duitse notering stabiliseert ook de de DCA Beurprijs 2.0, voor geslachte varkens op €1,43 per kilo. De prijs van levende varkens blijft staan op €1,14.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden