pcruciatti / Shutterstock.com

Achtergrond China

Chinese vastgoedreuzen actief op varkensmarkt

19 Mei 2020 - Chanti Oussoren

De Chinese varkensproductie is door de uitbraken van de Afrikaanse varkenspest (AVP) aanzienlijk gedaald. Analisten verwachten een productieherstel doe toetreders uit verrassende hoeken, zoals uit het vastgoed en...

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Al sinds 2018 wordt China geteistert door AVP-uitbraken. Tussen 2018 en 2020 is meer dan de helft van de Chinese varkensstapel aan het virus verloren gegaan. Dit resulteert in een toenemende import van varkensvlees en hogere prijzen voor de Chinese consument.

Verschillende Chinese spelers in de markt verwachten dat de varkensstapel in het land zich tegen 2021 weer zal herpakken. New Hope Group, een van de grootste Chinese varkensfokkers, verwacht dat de varkensproductie zich komend jaar zal herstellen. Ook concurrent Muyuan Foods verwacht dat de varkensproductie weer gaat toenemen. Het bedrijf doet investeringen in de bouw van nieuwe slachthuizen en draagt hiermee bij aan de wens van de regering van een toenemende varkensproductie.

Nieuwkomers in de varkenshouderij
De geruchten van herstel van de varkensstapel zijn deels gebaseerd op nieuwkomers in de varkenshouderij. Er is een trend te zien van grote bedrijven, waaronder vastgoedgiganten en internetbedrijven, die zich in de landbouwsector nestelen. “Deze bedrijven investeren meestal veel geld. Dit kan de ontwikkeling van de varkenshouderij snel stimuleren”, zo zegt New Hope Group voorzitter Liu Yonghao.

Er gaan geruchten dat vastgoedontwikkelaar China Vanke Co ook varkens gaat fokken. “Het zou een strategie van Vanke kunnen zijn om haar bedrijfsactiviteiten te vergroten op het moment dat haar voornaamste activiteit, vastgoedontwikkeling, op vastloopt in de ontwikkeling”, zegt landbouwdeskundige Jiao Shanwei.

Vastgoedgiganten Country Garden en Evergrande waren China Vanke Co al voor met de oprichting van varkensbedrijven. Naast vastgoedreuzen hebben ook grote e-commerce bedrijven zoals Alibaba en NetEase de stap gemaakt richting de varkenshouderij.

Niet gegarandeerd winstgevend
Volgens Jiao zal een dergelijke overstap niet direct leiden tot een winstgevende onderneming, zoals velen verwachten. "Hoewel sommige bedrijven veel geld hebben verdiend met het fokken van varkens toen de prijs van varkensvlees vorig jaar omhoog schoot, houdt die trend misschien niet aan omdat het houden van varkens een cyclische industrie is.”

Ondanks dat het huidige aanbod van varkensvlees nog steeds niet kan voldoen aan de Chinese vraag en de prijzen voorlopig hoog blijven, kan de varkenshouderij ook economisch verlies met zich meebrengen. Dit omdat steeds meer Chinezen hun eetgewoonten aanpassen en alternatieven vinden voor varkensvlees.

Prijzen gaan dalen
Liu Yonhao laat weten dat ze bij New Hope Group verwachten dat de varkensstapel zich gaat herstellen. Maar ze verwachten ook dat de prijzen gaan dalen als gevolg van de nieuwkomers in de varkenshouderij.

“De prijzen voor varkensvlees, het favoriete vlees van China, zullen dit jaar relatief hoog blijven, maar de komende jaren kunnen de prijzen onder de productiekosten komen wanneer nieuwe spelers, waaronder onroerend goed en internetbedrijven, zich gaan wenden tot de landbouw”, aldus Yonhao.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden