Shutterstock

Inside Varkens

Varkensslachtingen in VS nemen langzaam weer toe

30 Mei 2020 - Chanti Oussoren

De slachtcapaciteit in de Verenigde Staten was de afgelopen weken een stuk lager in verband met gesloten slachthuizen door coronabesmettingen. Het aantal varkensslachtingen neemt nu langzaamaan weer wat toe, zo blijkt uit de cijfers van het ministerie van landbouw in de Verenigde Staten (USDA).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op 29 april bereikte de slachtcapaciteit een bodem, er werden toen slechts 267.367 varkens geslacht. Onder ideale omstandigheden ligt de Amerikaanse slachtcapaciteit beduidend hoger, soms op wel 500.000 varkens per dag of 2,8 miljoen stuks per week. In de week van 29 april werden er in totaal 1,54 miljoen dieren geslacht en hiermee lag de capaciteit op ongeveer 55%.

Sindsdien zijn de varkensslachtingen weer voorzichtig wat toegenomen. Op donderdag (21 mei) lag het aantal slachtingen op 398.000 per dag, dit is het hoogste aantal sinds 17 april. Hiermee herpakt de sector zich weer enigszins tot een capaciteit van 80%.

Voorraad varkens
Omdat er veel minder varkens worden geslacht als voorheen, stapelt het aanbod zich steeds verder op. Veel boeren kunnen hun varkens niet meer kwijt. Eerder werd al bekend dat er veel dieren noodgedwongen geruimd moeten worden. Begin maart was de varkensstapel zo'n 4,3% hoger dan vorig jaar.

Het slachtgewicht van de varkens is in de afgelopen weken ook flink omhooggeschoten. Het gemiddelde slachtgewicht lag vorige week op 133,4 kilo en ligt hiermee ongeveer 4 kilo hoger dan vorig jaar.

Besmetting bij Tyson Foods
Terwijl er veel slachthuizen voorzichtig weer heropenen, kampt Tyson Foods nog met hoge besmettingsaantallen. Bij een slachthuis in North Carolina waar kippen worden verwerkt zijn er veel medewerkers besmet. In totaal testten 570 werknemers positief op het coronavirus wat neerkomt op ongeveer 28,5% van het totale personeelsbestand.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden