Shutterstock

Inside Voer

Prijsstijging varkensbrok zet gestaag voort

29 Mei 2020 - Jorine Cosse

Ook in mei zijn de varkensbrokprijzen weer gestegen ten opzichte van voorgaande maand. Wanneer is de rek er uit? En welke invloed heeft de coronacrisis op de prijzen? Hiervoor werpen we een blik op de Boerenbusiness mengvoerprijsindicator.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De brokprijzen zijn niet met schokkende bedragen gestegen, maar het tikt zeker aan. 4 van de 5 prijzen namen met €0,15 toe, enkel de babybiggenkorrel ging daar overheen met €0,20. Voorgaande maand was er sprake van hevigere prijsstijgingen, gezien de babybiggenkorrel toen steeg met €0,40. Opvallend is wel dat de prijs vorig jaar met €36,75 fors hoger lag, ondanks dat het de daling al ingezet had.

Constante prijsstijging
Bij de andere broksoorten is sprake van een constant beeld in de stijging. De start/overgangskorrel, zeugenbrok dracht, zeugenbrok lakto en vleesvarkensbrok stijgen allemaal met €0,15 ten opzichte van voorgaande maand. Zeugenbrok dracht en -lakto komen hiermee uit op respectievelijk €25,50 en €29,75. Beide brokken volgen hiermee al sinds begin 2019 een zelfde lijn wat betreft prijsontwikkeling.

Net als de zeugenbrokken zijn ook de start/overgangskorrel en vleesvarkenbrok beide gestegen met €0,15. Hiermee komen de prijzen uit op respectievelijk €28,95 en €24,60. Beide brokken zijn in de afgelopen maanden wel blijven stijgen, maar hebben geen enorme stijgingen doorgemaakt.

Toekomst en corona
Kijkend naar de Boerenbusiness mengvoerprijsindicator heeft zich een verandering voorgedaan. Waar de prijzen in eerste instantie gestaag terug zouden komen en uiteindelijk weer zouden gaan dalen, is er plotseling een piek ontstaan die pas volgende maand verwacht werd. Dit duidt op opnieuw een flinke prijsstijging.

Deze prijsstijging is enerzijds te verklaren door de hoge grondstofprijzen, maar anderzijds heeft ook de coronacrisis hier invloed op. Het virus heeft de wereldwijde import en export wekenlang in zijn greep gehouden. Pas nu komt alles weer wat meer op gang. Deze situatie heeft er voor gezorgd dat de grondstoffenduurder geworden zijn en ook moeilijker verkrijgbaar zijn geweest.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden