Shutterstock

Inside Varkens

Stress slaat toe op biggenmarkt

2 Juni 2020 - Wouter Baan

De situatie op de Nederlandse varkensmarkt wordt er niet rooskleuriger op nu Van Rooi Meat in Helmond de komende 2 weken op slot zit. Wat betekent dit voor de biggenafzet? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat er ruim 20% van de slachtcapaciteit in Nederland is uitgevallen, is uiteraard een groot gemis. Temeer omdat Van Rooi, in tegenstelling tot Vion, niet kan terugvallen op andere slachtlocaties. Hoewel met man en macht wordt geprobeerd om slachtrijpe varkens bij andere slachterijen onder te brengen, zal de doorstroom hoe dan ook belet worden.

Minder plaatsingsruimte
Dit betekent ook dat er minder plaatsingsruimte vrijkomt voor biggen. In sommige vaste koppelingen is dit al merkbaar, doordat vleesvarkenshouders geen nieuwe opleg kunnen ontvangen. Toch schetst een rondgang door de markt (nog) geen paniekerig beeld. 

Volgens handelaren is het biggenaanbod op zichzelf niet heel groot. Daarbij valt de export in Duitsland en Oost-Europa niet tegen. De situatie moet echter niet verslechteren, want dan stapelen de problemen zich razendsnel op en zijn de gevolgen niet te overzien.

Stabiele BPP
Om rust in de tent te creëren, pleit de handel bij DCA Markets voor een stabiele DCA BestPigletPrice die zodoende blijft staan op €43 per big. De Duitse VEZG-notering noteert deze week onveranderd op €55 per big. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden