Shutterstock

Inside Varkens

China wil vleesimport op termijn terugdringen

9 Juni 2020 - Chanti Oussoren

China produceert dit jaar minder varkensvlees dan vorig jaar. Daartegenover staat dat de vleesimport zal toenemen, maar op de langere termijn zijn de prognoses juist andersom, zo blijkt uit een recent rapport van het Chinese ministerie van landbouw.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naar verwachting komt de varkensvleesproductie over 2020 uit op 39,34 miljoen ton, 7,5% minder dan in het voorgaande jaar. De afnemende productiecapaciteit heeft te maken met slachtbelemmeringen als gevolg van de coronacrisis. Het aantal geslachte varkens zal naar schatting uitkomen op 501,49 miljoen en resulteert hiermee 7,8% lager dan in 2019.

Ook de varkensvleesconsumptie komt een stuk lager uit dan vorig jaar. Met een hoeveelheid van in totaal 42,06 miljoen ton wordt er over 2020 5,6% minder vlees geconsumeerd dan vorig jaar. De import van varkensvlees zal naar verwachting juist hoger uitkomen dan vorig jaar. Met een toename van 32,7% wordt er fors meer vlees geïmporteerd dan vorig jaar en komt de schatting voor 2020 uit op 2,8 miljoen ton.

Langere termijn
Op de langere termijn zijn de verwachtingen juist andersom. Er wordt verwacht dat de binnenlandse varkensvleesproductie zich gaat herstellen. Het Chinese ministerie schat in dat de varkensproductie zich tegen eind 2021 heeft hersteld en dat de capaciteit zal blijven groeien. In 2029 zal de varkensproductie naar verwachting 59,22 miljoen ton bedragen.

De import van varkensvlees zal op de langere termijn een stuk lager uitkomen. Dit in verband met het feit dat de binnenlandse capaciteit zal gaan toenemen en er minder behoefte is om vlees te importeren. De verwachting is dat in 2029 de importhoeveelheid 1,23 miljoen ton zal bedragen.

Prijsverwachting
Naar verwachting blijven de varkensprijzen in 2020 nog hoog, maar gaan de prijzen in 2021 terugvallen naar een lager niveau. Nadat eind 2021 de productiecapaciteit van het land zich heeft herstelt zullen de prijzen de neerwaartse trend vervolgen en lager uitkomen, zo verwacht het ministerie.

Ook de varkensvleesconsumptie herstelt zich naar verwachting. Als de varkensvleesproductie stijgt, zullen de prijzen zakken. Op de langere termijn is de schatting dat de totale consumptie in 2029 op 60,77 miljoen ton uitkomt.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden