Shutterstock

Inside Varkens

Varkensvleesexport VS zet recordtempo niet voort

10 Juni 2020 - Chanti Oussoren

De Amerikaanse export van varkensvlees bleef ook in april ver boven het niveau van vorig jaar. De cijfers wisten echter niet het recordtempo van het eerste kwartaal door te zetten en komen lager uit dan in mei, zo blijkt uit de cijfers van US Meat Export Federation (USMEF). Naar welke landen werd er meer vlees uitgevoerd en hoe staat het met de spanningen tussen China en de VS?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand april werd er in totaal 264.048 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd. Ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar is dit een toename van 22%. De exportwaarde bedroeg $682,8 miljoen en ligt hiermee 28% hoger dan over dezelfde maand vorig jaar.

Ondanks dat de exportcijfers flink hoger uitkomen dan vorig jaar, weten de cijfers niet het recordtempo van de afgelopen maanden vast te houden. Zowel de export als de exportwaarde liggen hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, maar bereiken wel het laagste niveau sinds oktober 2019.

China en Japan
De export richting China bleef de grootste invloed voor de procentuele groei. In april werd er een nieuw record gevestigd waarbij er 116.928 ton vlees werd geëxporteerd, meer dan het drievoudige van het volume van vorig jaar. De exportwaarde hiervan bedroeg $268,5 miljoen, wat een toename van 284% betreft. 

Ook de uitvoer richting Japan is flink toegenomen in vergelijking met vorig jaar. Over de maand april bedroeg de uitvoer 39.232 ton, een toename van 28% in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De vleesexport bedroeg een waarde van $164,2 miljoen en ligt hiermee 39% hoger dan vorig jaar.

Recordtempo
Over de eerste 4 maanden van 2020 werd er in totaal 1,1 miljoen ton varkensvlees geëxporteerd, een stijging van 35% in vergelijking met vorig jaar. De waarde van de export nam met 45% toe tot $2,91 miljard. 

Het grootste deel van de toename was toe te schrijven aan de export richting China en Japan. Maar ook de export naar Vietnam, Chili en Mexico is flink gestegen over de periode van januari tot en met april. Vietnam verdrievoudigde bijna de import over de eerste 4 maanden van het jaar en voerde 191% meer vlees in. De export richting Chili ligt 35% hoger dan vorig jaar. Naar Mexico ging minder vlees in april, maar de uitvoer bleef alsnog 2% voorlopen op het niveau van vorig jaar.

Bemoedigend
Dan Halstrom, CEO van USMEF, ziet de exportresultaten als bemoedigend gezien de uitdaging van de coronacrisis. "Exporteurs verloren enkele slachtdagen als gevolg van de coronacrisis. Ook de zendingen naar Mexico en enkele andere Latijns-Amerikaanse markten daalden als gevolg van inzakkende valuta's en het personeel in verplichte quarantaine. Desondanks deze aanzienlijke tegenwind bleef de wereldwijde vraag naar Amerikaans rund- en varkensvlees sterk."

Impact spanningen China en VS
Vorige week werd bekend dat China de import van Amerikaans varkensvlees wil stopzetten. De impact van deze verminderde import is echter nog erg beperkt, zo klinken de geluiden uit het veld. Volgens Dan Basse van AgResource Company zijn Chinese kopers nog steeds geïnteresseerd in Amerikaanse agro-producten.

"Als ik met Washington en mijn Chinese vrienden praat, dan verloopt het zakendoen nog normaal, tenminste op dit moment dan", zegt Basse. "China koopt nog steeds Amerikaanse sojabonen, varkensvlees en tal van andere Amerikaanse agro-producten."

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden