Shutterstock

Inside Varkens

Nerveuze varkensprijs is nu de rust zelve

12 Juni 2020 - Wouter Baan - 3 reacties

De spanning op de varkensmarkt loopt steeds meer terug. De uitval van slachtcapaciteit geeft de nodige hoofdbrekens, maar grote marktverstoringen blijven uit. Intussen is de varkensprijs al een paar weken stabiel. Blijft dit zo?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Zelden ging de varkensprijs zo hard omlaag als in de afgelopen maanden. Ruim 3 maanden geleden noteerde de Duitse varkensprijs (VEZG) nog op €2,02 per kilo, al voelt dit veel langer geleden. Intussen staat de notering al 4 weken op €1,66 en dat zorgt voor rust.

Gezapige vleesmarkt
De situatie op de Europese vleesmarkt is ietwat gematigd. De prijsdruk is komen te liggen, maar tegelijkertijd blijft de grote vraag uit. In andere jaren ging nu het toeristenseizoen van start wat meestal voor de nodige reuring zorgde in met name Zuid-Europa. Hoewel veel landen weer toeristen ontvangen, blijven grote 'volksverschuivingen' deze zomer uit. Uit peilingen blijkt dat de helft van de Nederlanders thuis blijft. Ook wordt er meer vakantie in eigen land gevierd.

De afzet buiten Europa valt niet tegen. Japan vraagt om de nodige volumes en ook China is aan de markt. Tegelijkertijd kijken de Aziaten wel scherp naar de prijs, zo geven exporteurs aan. China toont veel ambitie om de vleesproductie weer op te schalen, maar voorlopig blijven de afzetkansen nog uitstekend.

Slachtcapaciteit neemt weer toe
Het varkensaanbod in Nederland is ruim, maar de slachtcapaciteit neemt weer toe. Vion Groenlo is alweer een volle week operationeel en Van Rooi Meat mag vanaf woensdag (17 juni) de productie weer opschalen. Na een gebroken slachtweek in veel Duitse deelstaten neemt daar de vraag naar varkens weer toe. Dit blijkt ook uit de Internetbeurs die vandaag 2 cent steeg tot €1,74 per kilo. De afstand met de VEZG-notering is daarmee opgerekt tot 8 cent. Mogelijk reageert de Duitse varkensprijs daar volgende week op middels een plusje.

Een punt van zorg zijn de 27 coronabesmettingen van Tönnies op de hoofdvestiging in  Rheda-Wiedenbrück (Noordrijn-Westfalen), waar ook de nodige Nederlandse vleesvarkens worden geslacht. Op ruim 6.500 medewerkers is dat echter niet veel en dus hangt de slachtlocatie gelukkig geen sluiting boven het hoofd. Wel schijnt Tönnies te kampen met personele onderbezetting.

DCA Beursprijs toont klein plusje 
Al met al is een stabiele tot licht stijgende varkensprijs het meest waarschijnlijk in de komende weken. Zonder excessen voelt de bodem onder de markt vrij stevig aan. Uit de opgaven van handelaren bij DCA Markets blijkt dat meerdere handelaren opteren voor een verhoging. De DCA Beursprijs voor geslachte varkens stijgt daardoor met €0,01 naar €1,52 per kilo, de prijs van levende varkens blijft echter staan op €1,21 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden