Shutterstock

Inside Varkens

Hoe kijkt handel aan tegen Nederlandse varkensprijs?

19 Juni 2020 - Wouter Baan

De gifbeker op de varkensmarkt is nog niet leeg. Na Westfleisch, Vion, en Van Rooi is Tönnies de zoveelste slachterij die de deuren moeten sluiten, vanwege corona-besmettingen onder het personeel. Hoe reageert de DCA Beursprijs 2.0 hierop? 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het geplaatst krijgen van de vleesvarkens is een grote uitdaging nu de hoofdrijbaan van de varkenssector in Noordwest-Europa voorlopig is afgesloten. Een geluk bij een ongeluk is dat de verschillende sluitingen gefaseerd gebeuren. Anders zou de situatie helemaal niet te overzien zijn.

Maar ook nu zijn er grote kopzorgen in de sector. Hoewel geprobeerd wordt om de aanvoer onderling te verdelen, lukt het niet om alle varkens geplaatst te krijgen. Dit betekent dat er varkens blijven liggen. De effecten hiervan gaan zeer waarschijnlijk ook op de biggenmarkt tot uiting komen.

Verwarring op de vleesmarkt 
Op de vleesmarkt is veel verwarring. Door de sluiting van Rheda-Wiedenbrück daalt de Duitse vleesproductie naar verluidt met 20%. Dat zijn flinke volumes. Sommige ketens raken waarschijnlijk flink ontwricht. In de afgelopen weken zijn de nodige vleesvoorraden opgebouwd in vrieshuizen en dat geeft wellicht een dempend effect.

Toch beginnen de zorgen over leveringszekerheid toe te nemen. Net als in de VS zijn lege schappen niet uit te sluiten. Deze situatie kan hogere vleesprijzen aanzwengelen.

Naar omstandigheden valt de druk op de varkensprijs nog mee. De Duitse varkensprijs (VEZG) bleef woensdag opnieuw onveranderd op €1,66 per kilo, al was kort daarvoor pas bekend dat Tönnies voorlopig op slot moet. De Internetbeurs leverde vandaag 2 cent in tot €1,70 per kilo. Dat slechts 3 van de 9 partijen werden verhandeld, geeft wel aan dat er nauwelijks vraag is.

DCA Beursprijs 
In Nederland is er sprake van onderlinge verdeeldheid voor wat betreft de mutatie van de DCA Beursprijs 2.0. Sommige handelaren pleiten voor onveranderd om de rust te bewaren. Andere opteren voor een – in hun ogen – noodzakelijk correctie. Die eerste groep heeft de overhand, want op basis van de opgaven blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens gelijk op €1,52 per kilo. De prijs van levende varkens blijft eveneens onveranderd komt uit op €1,21 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden