Shutterstock

Inside Voer

Prijsdaling doet intrede op varkensbrokmarkt

26 Juni 2020 - Jorine Cosse

Na maanden van prijsstijging, komt de maand juni met een prijsdaling op de varkensbrokmarkt. Alle brokprijzen nemen af, de één drastischer dan de ander, zo blijkt uit de mengvoeranalyse van de WUR. Waar komt deze daling vandaan en wat zijn de vooruitzichten voor de aankomende maanden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijsdaling was al eerder voorspeld in de Mengvoerprijsindicator van Boerenbusiness. Net na de corona-uitbraak leek het tij echter te keren en draaide de voorspelling terug naar een prijstoename. Deze afname lijkt echter gerelateerd aan de prijsdip die de grondstoffen van de brokken eind maart doormaakten vanwege de coronacrisis. Na de daling stegen de prijzen weer vlot, wat waarschijnlijk ook voor de voorspelde prijsstijging van de varkensbrokprijzen zorgt.

Een stap terug
Vorige maand stegen 4 prijzen met €0,15 en 1 prijs met €0,20. Deze maand zakken de prijzen grotendeels met die getallen weer terug naar de prijs van april. De sterkste zakker is de zeugenbrok dracht. Deze prijs daalt met €0,20 naar €25,30 bij een levering van 32 ton.

Zowel de babybiggenkorrel als de start-/overgangsbrok daalden met €0,15 naar respectievelijk €36,15 en €28,80. Hiermee wordt de weg naar het hoogste niveau sinds 2019 onderbroken. Beide brokprijzen noteerden begin 2019 namelijk de hoogst genoteerde prijs in 5 jaar tijd.

Minimale daling
De vleesvarkensbrok en zeugenbrok lakto dalen flink minder in prijs dan de andere brokken. Beide zakken met een schamele €0,05 naar respectievelijk €24,55 en €29,70. Nu is het wel zo dat beide prijzen zich in de afgelopen maanden relatief gestaag ontwikkeld hebben. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze nu gestaag afnemen.

Toch lijkt de afname van korte duur. Volgens de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator gaan de prijzen vanaf juli weer stijgen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden