Shutterstock

Inside Varkens

Opvallende tweespalt op varkensmarkt

26 Juni 2020 - Wouter Baan

Op de Europese varkensmarkt is sprake van een tweespalt. Ondanks de uitval van slachtcapaciteit bij Tönnies is er een overschot aan halve karkassen en deelstukken. Hoe zit dat precies?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ondertussen staat de grootste slachterij in Noordwest-Europa al ruim een week stil. De Duitse varkensprijs (VEZG) gaf desondanks woensdag geen krimp en bleef staan op €1,66 per kilo. Het varkensaanbod in Duitsland wordt echter wel ruimer en ruimer. Dit blijkt ook uit de Internetbeurs van vandaag, waarbij er geen animo was voor de 14 aangeboden partijen. 

Ook in Nederland is het varkensaanbod ruim, maar niet problematisch. Dit is allereerst de nasleep van de recente sluitingen bij Vion en Van Rooi en dat wordt nu versterkt door de (deels) wegvallen export van levende vleesvarkens naar Duitsland. Een geluk bij een ongeluk is dat we in een periode zitten, waarbij het aanbod vaak wat krapper uitpakt. Daarbij zijn de feestdagen voorlopig passé, waardoor de ketenlogistiek niet onderbroken wordt. Ook is er op sommige bedrijven sprake van groeivertraging, al is het effect hiervan niet zo groot. 

Prijsdruk op vleesmarkt
Op de vleesmarkt is een vreemde situatie gaande. Doordat er minder wordt geslacht, zou je verwachten dat het aanbod van vleesonderdelen opdroogt. Dit is echter niet het geval. Dit komt doordat er in Rheda Wiedenbrück normaal gesproken veel halve karkassen en deelstukken voor andere partijen worden uitgesneden en verwerkt tot eindproducten. Dit ligt nu stil. Zodoende is er een ruim aanbod van deelstukken en dat zorgt voor prijsdruk, zo geven partijen aan.

Op de wereldmarkt vraagt China weliswaar om grote volumes, maar de Amerikaanse concurrentie is hevig. Bovendien hebben exporteurs in de Verenigde Staten qua prijs een concurrentievoordeel.

Rust bewaren 
Het gros van de Nederlandse varkenshandel pleit voor een onveranderde varkensprijs, om daarmee de rust te bewaren. Zodoende blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor geslachte varkens staan op €1,52 per kilo. De prijs van levende varkens blijft eveneens gelijk op €1,21 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden