Shutterstock

Inside Varkens

Tönnies nog tot 17 juli dicht, problemen stapelen zich op

3 Juli 2020 - Wouter Baan

Het duurt nog minstens 14 dagen voordat het Duitse vleesconcern Tönnies de slachtwerkzaamheden weer kan hervatten. Dit betekent opnieuw slecht nieuws voor de zwaar geplaagde varkensmarkt. De onrust is groot, de druk op de prijs ook.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het ministerie van volksgezondheid van de deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft de quarantaineperiode bij de slachterij tot en met vrijdag 17 juli verlengd, zo is vandaag (3 juli) bekend geworden. Tönnies zelf is iets positiever gestemd en verwacht op basis van signalen van de Duitse autoriteiten dat de locatie in Rheda Wiedenbrück al eerder weer geleidelijk kan worden opgestart. 

Hoe het ook zij, de filevorming op de Duitse varkensmarkt blijft voorlopig nog van kracht. Ook in Nederland en de rest van Europa is het aanbod zeer ruim. Een flink aantal varkens kan daarom niet worden geslacht en moeten daarom worden doorgeschoven. Naarmate de weken vorderen, stapelen de problemen zich op. Honderdduizenden varkens hangen boven de markt, waarvoor geen afzet is. 

Exportverbod naar China
Los van de uitgevallen slachtcapaciteit zijn er grote zorgen over het exportverbod naar China waar Vion, Van Rooi en Westfort deze week mee geconfronteerd zijn. Tönnies kampt hier al wat langer mee. Er wordt driftig naar oplossingen gezocht, al zijn die er nog niet. Dat de vleesprijzen onder (grote) druk zijn komen te staan, zal waarschijnlijk niemand verbazen. Temeer omdat ook de vleesconsumptie in Duitsland zwak is. Danish Crown meldt een omzetdaling van 20% op de Duitse markt, vermoedelijk omdat consumenten (varkens)vlees associëren met het coronavirus.

Voorlopige Beursprijs
De varkensprijzen gingen deze week hard onderuit. Vion verlaagde 15 cent, Van Rooi en Compaxo beide 14 cent. De Duitse varkensprijs (VEZG) leverde 6 cent in tot €1,60 per kilo en komt daardoor onder het langjarig gemiddelde te staan. Het verdere prijsverloop op de varkensmarkt laat zich moeilijk voorspellen. Daarom wordt de DCA Beursprijs 2.0 voorlopig uitgebracht. Woensdag, 8 juli 2020 om 20.00 uur volgt de definitieve notering. Op basis van de opgaven daalt de voorlopige prijs voor geslachte varkens met 19 cent tot €1,33 per kilo. De prijs van levende varkens levert 16 cent in tot €1,05 per kilo. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden