Shutterstock

Inside Varkens

Biggenmarkt hapert aan alle kanten

6 Juli 2020 - Wouter Baan

De afzet van biggen gaat zeer moeizaam. De doorloop van vleesvarkens wordt drastisch verstoord door de uitval van slachtcapaciteit in Duitsland, waardoor het overaanbod met de dag groter wordt. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De markt zit bomvol en de handel hapert aan alle kanten. Dit omdat er lang niet voldoende afnemers zijn. Vaste koppelingen sluiten niet op elkaar aan en ook de gesloten bedrijven komen stalruimte tekort. Met het oog op dalende prijzen zijn vleesvarkenshouders - tot overmaat van ramp  - ook nog eens terughoudend om koppels op te nemen. 

Ook in Duitsland worden de problemen steeds groter, maar omdat Nederland een exportland is hier de druk nog heviger. Een remedie voor het probleem is er niet. Nog tot vrijdag 17 juli zit de locatie van Tönnies in Rheda Wiedenbrück op slot en tot die tijd wordt de afzet van vleesvarkens en biggenbeperkt. In de weken daarna zal de markt bovendien tijd nodig hebben om te herstellen.

BPP hard omlaag
De Duitse biggenprijs (VEZG) daalt deze week met €6 tot €49 per big. In Nederland opteren handelaren voor nog veel grotere verlagingen. De DCA BestPigletPrice daalt zodoende met €10 tot 33 per big. De hoop is dat de forse verlaging tot meer plaatsingsruimte leidt.

De varkensprijs van Vion daalt deze week met 4 cent tot 1,47 per kilo. Na de verlaging van 15 cent afgelopne week valt deze mutatie valt in zekere zin mee. Vion spreekt van een zwakke vleesmarkt als gevolg van het uitblijven van het toeristenseizoen in Zuid-Europa. Daarbij heeft de slachterij problemen met de vierkantverwaarding nu de export naar China grotendeels is weggevallen. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden