Shutterstock

Inside Varkens

Hoe hard is levende export gedaald?

20 Juli 2020 - Chanti Oussoren

Het coronavirus zorgt voor stroeve afzetmogelijkheden op de varkensmarkt. Hoe hard is de export van biggen en vleesvarkens gedaald?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Door de noodgedwongen sluiting van Tönnies, in verband met coronabesmettingen onder het personeel, zakte de afzetmogelijkheden hard terug. Het werd steeds lastiger om afzet voor Nederlandse vleesvarkens en biggen te vinden. De de exportaantallen zijn dan ook fors gestagneerd: In week 24 werden er nog bijna 35.300 vleesvarkens naar Duitsland geëxporteerd. Hiermee zat het niveau zelfs 34% boven de cijfers van vorig jaar.

Sinds die week is de afzet richting Duitsland echter sterk gestagneerd. In week 25 nam de afzet terug tot een vergelijkbaar niveau met vorig jaar op 29.500 vleesvarkens, en in week 26 werden er nog zo'n 18.500 vleesvarkens geëxporteerd. In slechts 2 weken tijd is de afzet van vleesvarkens richting Duitsland bijna gehalveerd maar hierbij hield het nog niet op. In week 28 bereikte het niveau circa 14.150 vleesvarkens.

Biggenexport
Ook de biggenexport heeft met te maken gehad met nadelige gevolgen van de coronacrisis. De totale Nederlandse biggenexport behaalde in week 25 nog een aantal van bijna 144.500 biggen. In week 28 was dit aantal nog slechts circa 94.200 biggen. De export richting alle belangrijke exportlanden nam af, in het ene land forser dan in het andere land.

De afzet richting Duitsland speelde de grootste rol in de totale afname. In week 25 werden er nog ruim 94.500 biggen naar Duitsland geëxporteerd en hiermee lag het niveau circa 5% hoger dan vorig jaar. In de daaropvolgende week werden er nog net geen 72.500 biggen meer geëxporteerd en lag het niveau 16,5% lager dan vorig jaar. In slechts 1 week nam de afzet richting Duitsland dit jaar met circa 23% af. Hiermee werd nog niet het dieptepunt bereikt, want in week 28 stond de teller op minder dan 58.700

Verwachting
De forse afname gaat hand in hamd met de sluitingsdatum van Tönnies. Het was op de markt uiteraard al duidelijk voelbaar dat de afzetmogelijkheden stroef waren. Vermoedelijk zal de afname in exportcijfers nog doorlopen tot week 30. Nu Tönnies vorige week, na een sluitingsperiode van 4 weken, haar deuren weer heeft geopend is het de verwachting dat de afzetmogelijkheden daarna langzamerhand weer gaan normaliseren.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden