Shutterstock

Inside Varkens

Russische varkenssector nog lang niet uitgegroeid

21 Juli 2020 - Chanti Oussoren

De Russische varkenssector is de afgelopen maanden flink gegroeid. Over de eerste paar maanden van het jaar ligt de varkensproductie maar liefst 11,6% hoger dan vorig jaar. Ook heeft de varkensprijs zich in 2020 weer enigszins hersteld nadat deze het eind 2019 moest ontgelden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de periode van januari tot mei dit jaar bedroeg de varkensproductie in gewicht circa 1,9 miljoen ton. Dit is een toename van 201.300 ton in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De groei wordt grotendeels toegeschreven aan de modernisering van de fokkerij en het verscherpte veterinaire toezicht.

Invoer en uitvoer
In de afgelopen 5 jaar is de Russische varkenssector meer dan verdubbelt. In 2019 bereikte het land een zelfvoorzieningspercentage van 103%. Het land streeft naar een verlagende importhoeveelheid en het vergroten van haar uitvoer naar het buitenland en het mogelijk betreden van nieuwe markten.

Rusland weet zichzelf ook dit jaar steeds meer zelfvoorzienend te maken. In de periode van januari tot mei daalde de invoer met maar liefst 94% en bedroeg dit nog maar 350.000 ton. Tegelijkertijd neemt de export van Russisch varkensvlees jaarlijks toe. Prognoses van het Russische ministerie van Landbouw zien het productievolume in 2025 met minimaal 760.000 ton toenemen. De export van Russisch varkensvlees zou in 2024 kunnen toenemen tot 360.000 ton.

Varkensprijs
De Russische varkensprijs heeft het eind 2019 moeten ontgelden. De varkensprijs ging met een constante prijs van omgerekend €1,18 per kilo het nieuwe jaar in. Sindsdien is de prijs behoorlijk gefluctueerd met pieken en dalen. In de week van 13 mei bereikte de varkensprijs met €1,09 het laagste niveau sinds 4 jaar. Sindsdien heeft de prijs zich enigszins hersteld en noteerde het begin juni op omgerekend €1,35 per kilo. De prijs zakte vervolgens weer wat terug maar heeft zich inmiddels weer herpakt en noteerde half juli op €1,45.

De varkensprijs in Rusland bereikt hiermee het hoogste niveau sinds augustus 2019. Wanneer de huidige prijs echter vergeleken wordt met dezelfde periode vorig jaar dan ligt het niveau nog flink lager. Vorig jaar noteerde de varkensprijs half juli op €1,71. 

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden