Shutterstock

Inside Varkens

Zeugenprijs veert op in vlottere markt

6 Augustus 2020 - Wouter Baan

Waar de varkensprijzen nog gelijk blijven, trekken de zeugenprijzen weer aan na een enorm koersverlies in de afgelopen maanden.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De zeugenprijs van Tönnies, bepalend voor het markttempo in Noordwest-Europa, stijgt deze week met €0,06 tot €0,68 per kilo. Vion verhoogt deze week in dezelfde orde van grootte tot €0,98 (inclusief btw), nadat er vorige week al een centje bijkwam. Ook de uitbetalingsprijzen van Tijs Haarle trekken na een lange periode weer aan.

De varkensprijzen zitten nog niet in de lift, de Duitse VEZG-notering bleef gisteren (5 augustus) opnieuw staan op €1,47. Ook de Nederlandse slachterij-noteringen bleven gelijk. 

Tönnies schaalt op
De hogere zeugenprijs onderstreept het verbeterde sentiment op de varkensmarkt. Het overaanbod droogt langzaam op. Volgens handelaren verbeteren de afzetmogelijkheden met de dag, waarbij wel in gedachten moet worden gehouden dat het aanbod nog altijd ruim is. Dit komt mede doordat Tönnies opschaalt in productie, de bedoeling is om dagelijks zo'n 17.000 varkens in Rheda-Wiedenbrück te slachten. 

Daarbij nemen de vleesverkopen een vlucht, dankzij het warme zomerweer. Je hoeft de supermarkt maar in te lopen en het valt op dat barbecuevlees in trek is. Dit zorgt voor wat 'trek' in de markt. Het is niet uitgesloten dat de varkensprijzen in de komende weken aantrekken, al moeten er tegelijkertijd geen wonderen worden verwacht. De Chinese vleesban is nog altijd niet van de baan en daarbij zijn de vleesvoorraden in Europa naar verluidt nog altijd ruim.

Hitteprotocol
Nu het kwik de 30 graden overstijgt, heeft de varkenssector de komende dagen te maken met het 'hitteprotocol' wat het logistiek gezien niet eenvoudiger maakt. Wat de impact hiervan gaat zijn, moet blijken. Het kan zijn dat er hierdoor minder varkens worden geslacht, wat verdere opdroging van het aanbod kan vertragen. Tegelijkertijd zorgen de hogere temperaturen voor groeivertraging bij vleesvarkens.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden