Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs nog aan ketenen gebonden

21 Augustus 2020

En weer sluit de varkensmarkt een week af met onveranderde prijzen. De zo gehoopte beweging naar boven lijkt maar niet van de grond te komen. Hoe zijn de vooruitzichten naar week 35 toe, nu 1 Nederlandse slachterij zijn China erkenning weer terug heeft?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Stabiliteit is het kenmerk van de varkensprijsontwikkeling in de zomer van 2020. Daar waar er mogelijkheden voor een prijsverhoging zich leken aan te dienen, werd dat door andere oorzaken weer onmogelijk gemaakt. Nog steeds kampt de varkensmarkt met de naweeën van de hitte.

Stabiele noteringen
De gezaghebbende Duitse VEZG-notering toont al meerdere weken op rij een stabiele prijs. De notering blijft ook deze week onveranderd op €1,47. In Duitsland dalen de slachtgewichten, maar veel lijkt dat niet te helpen. Het aanbod van varkens is ruim voldoende, tegen een achtergrond van het niet 100% kunnen benutten van de slachtcapaciteit. De Internetbeurs pluste vandaag met 1 cent naar €1,50 met een schamele handel van 3 van de 7 partijen verkocht.

Tevens vertonen de varkensprijzen in de belangrijkste Europese varkenslanden al een aantal weken op rij een stabiel beeld. De koploper in de ISN-prijsvergelijking blijft Spanje (€1,72). In week 23 wist het land Denemarken van haar koppositie te stoten en sindsdien noteert Spanje bovenaan. De Deense prijs noteert stabiel op €1,56, gevolgd door Frankrijk op €1,47 met daaronder Duitsland met een prijs van €1,42. Ruim daaronder noteren Nederland (€1,30) en België (€1,29).

Export mogelijk
Vorige week werd bekend dat Tönnies vanuit een aantal locaties weer vlees richting China mag exporteren. Dit komt de afzetmogelijkheden ten goede en het doet het ruime varkensaanbod in Noordwest-Europa mogelijk verder slinken. Van een opheffing van het exportverbod voor Nederlandse slachterijen van Van Rooi en Vion is tot op heden nog geen sprake. Een zure constatering omdat bij controle de indruk bestond dat niets het weer kunnen exporteren naar China in de weg stond.

China erkenning
Wel heeft Westfort vandaag (21-08) te horen gekregen dat het volgende week weer vlees naar China mag exporteren. Dat is positief. Echter de onderdelen die voor deze bestemming al in het vrieshuis liggen opgeslagen mogen daar (nog) niet naar toe. En dat tempert toch enigszins de vreugde over het terugkrijgen van de China erkenning.

Zijwaartse beweging
Ook voor komende week is een zijwaartse prijsbeweging het maximaal haalbare. Gevoelsmatig voelt dat als negatief, maar in het licht waarin de Nederlandse varkensmarkt opereert is dat niet het geval. Het geduld van de handel wordt vooralsnog op de proef gesteld. De DCA Beursprijs 2.0 blijft voor geslachte varkens staan op €1,34 en voor levende varkens €1,05, wat in beide gevallen onveranderd betekent.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden