pcruciatti / Shutterstock.com

Inside Varkens

China importeert nieuw record aan varkensvlees

24 Augustus 2020 - Chanti Oussoren

China blijft haar vleesimport vergroten, ondanks de negatieve aspecten rondom het coronavirus. De invoer van varkensvlees over juli bedroeg 430.000 ton, het hoogste maandniveau ooit behaald. Tevens wordt er meer rundvlees geïmporteerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Over de maand juli werd er circa 430.000 ton varkensvlees geïmporteerd. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit meer dan een verdubbeling. Tevens wordt het vorige record van 400.000 ton in de maand juni overtroffen.

Verrassende wending
Dat er een nieuw record zou worden bereikt lag niet in de lijn der verwachting en is zelfs een grote verassing gezien de onzekerheid die het coronavirus met zich meebrengt. Zo voerde China strikte controles uit op invoerladingen, wat de vleesimport vertraagde. Ook werd vleesimport van verscheidene slachthuizen met coronabesmettingen opgeschort.

Over de eerste 7 maanden van het jaar bedroeg de import van varkensvlees 2,56 miljoen ton. Dit is een stijging van iets meer dan 1 miljoen ton in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Inclusief slachtafval bedroeg de import zelfs 3,38 miljoen ton.

Stijgende prijzen
Het binnenlandse aanbod van varkensvlees is nog altijd minimaal gezien het feit dat de Chinese varkensstapel flink is geslonken door uitbraken van de Afrikaanse varkenspest. De varkensprijzen zijn hoog en stegen afgelopen maand wederom flink. De prijzen lagen in juli circa 10% hoger dan in de maand juni.

Om de prijzen te drukken geeft de Chinese regering regelmatig bevroren varkensvlees uit voorraad vrij. Over de maand juli is er in totaal 48.000 ton varkensvlees uit voorraad op de markt gebracht. In de maand augustus is er al meerdere malen varkensvlees uit voorraad vrij gegeven.

Rundvlees
Niet alleen de Chinese invoer van varkensvlees is hoger uitgekomen, ook de import van rundvlees ligt fors hoger dan vorig jaar. Over de eerste 7 maanden van het jaar komt de invoer van rundvlees maar liefst 43% hoger uit dan vorig jaar. De 2 grootste leveranciers zijn Brazilië en Argentinië. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde in de periode van 2015 tot 2019 hebben Brazilië en Argentinië hun marktaandeel tot 35% en 22% weten te vergroten. Het marktaandeel van Australië is van 19% gedaald naar 16%

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden