Shutterstock

Inside Varkens

China meldt snelle groei varkensstapel

26 Augustus 2020 - Wouter Baan

Het Chinese ministerie van landbouw laat weten dat het aantal varkens sterk is toegenomen in juli. Vooral de fokzeugen laten een sterke opmars zien, al is de vraag of de gerapporteerde groei wel waterdicht is.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ten opzichte van de zelfde maand een jaar eerder is het aantal varkens met 13,1% is gegroeid. Exacte dieraantallen worden niet genoemd. Het aantal varkens in China laat intussen al 6 maanden op rij groeicijfers zien.

Ten opzichte van een maand eerder is de varkensstapel in juli met 4,8% gegroeid. Uitgaande dat China zo'n 350 miljoen varkens telt, komt dat neer op een toename van een slordige 15 miljoen stuks in een maand tijd. De groei komt vooral uit de provincies als Iangsu, Anhui, Guangdong, Hunan en Sichuan, waar de varkenssector sterk vertegenwoordigd is.

Fors meer zeugen
Het aantal fokzeugen is zelfs met 20,3% gegroeid, ten opzichte van een jaar eerder. Tegenover juni rapporteert het Chinese landbouwministerie een groei van 4%. Op basis van de ingezette groei verwacht China dat het tekort aan varkens(vlees), als gevolg van de uitbraken van Afrikaanse varkenspest, binnen 5 tot 6 maanden verleden tijd zijn. In het derde kwartaal blijven de tekorten aanhouden, verwacht het ministerie. Iets wat duidelijk tot uiting komt in de Chinese importcijfers van varkensvlees die torenhoog zijn. In juli werd opnieuw een recordvolume geïmporteerd.

Overstroming in juli
De groeicijfers verdienen een kanttekening. Door de hevige overstromingen in juli, de zwaarste sinds 1998, is de varkenslogistiek verstoord en konden er minder varkens worden geslacht. Mogelijk heeft dit de cijfers opgeklopt. Daarbij zijn er ook veel varkens verdronken, al rept China daar geen woord over.

Ping Chew, hoofdanalist bij de Rabobank-research in Azië, zegt van sectorramingen te weten dat er mogelijk 20 miljoen varkens zijn verdronken gedurende de overstromingen. De gemiddelde Chinese varkensprijs beweegt medio augustus vrij stabiel, op niveaus rond 37 yuan per kilo levend gewicht. Omgerekend komt dit neer op circa €4,50.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden