Shutterstock

Inside Varkens

Varkensprijs blijft nog even stokstijf staan

28 Augustus 2020 - Wouter Baan - 3 reacties

Aan de stabiele koers op de varkensmarkt komt nog geen verandering. Wel zijn er op de achtergrond positieve ontwikkelingen te bespeuren, maar dat kan nog verhoging bewerkstelligen. Het aanbod vleesvarkens is daarvoor te ruim.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wanneer we de markt vanuit het 'glas is halfvol'-perfectief belichten, dan is het positief dat na Westfort ook Van Rooi Meat de China-erkenning weer op zak heeft. Eerder al kreeg het Duitse Tönnies groen licht. Vion wacht hier nog op, al is de verwachting dat ook zij snel weer naar China mogen exporteren. Wanneer dat zo is, kan de varkenssector in Noordwest-Europa een vervelend hoofdstuk afsluiten.

Aanbod blijft ruim 
Toch staan hiermee nog niet alle seinen op groen voor een hogere varkensprijs. Het varkensaanbod is nog altijd niet opgedroogd na de prop die in juli ontstond. Veel handelaren krijgen met moeite de varkens geplaatst. Vanwege de corona-maatregelen wordt er beperkt geslacht. Dit blijkt ook uit de slachtcijfers die in Nederland al wekenlang ruim onder de grens van 300.000 blijven steken. Het gemiddelde gewicht van 99 kilo wijst bovendien op zware varkens. In Duitsland beweegt het slachtcijfer rond 850.000 van week tot week.

De vleesverkopen binnen Europa zijn stabiel, maar rustig. Het oplaaiende coronavirus leidt eerder tot aanscherping dan versoepeling van de maatregelen en dat werpt een schaduw op de afzetmogelijkheden. Buiten Europa is China aan de markt, maar de Amerikaanse- en Braziliaanse concurrentie is hevig.

Gelijke varkensprijs 
Een stabiele varkensprijs is vooralsnog het hoogst haalbare, ondanks dat een prijsstijging zeker niet onmogelijk is in de komende weken. De Internetbeurs in Duitsland staat met €1,50 per kilo 'strak' ten opzichte van de VEZG-notering die op €1,47 prijkt. Vooralsnog blijft de DCA Beursprijs 2.0 voor de geslachte varkens staan op €1,34 per kilo. De prijs voor levende varkens blijft gelijk op €1,05. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden