Shutterstock

Inside Varkens

Kan Rusland hogere varkensprijs vasthouden?

31 Augustus 2020 - Chanti Oussoren

De Russische varkensprijs is in vergelijking met het begin van het jaar verdubbeld. De prijsstijging komt vooral uit een sterkere export en een verhoogde binnenlandse consumptie. Kan dit prijsniveau worden vastgehouden?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische varkensprijs is gestegen tot 122,6 roebel, omgerekend ($1,64). Dit is een toename van 50% in vergelijking met het prijsniveau van begin 2020. De prijsstijging komt voort uit een toename van export van Russisch varkensvlees, vooral de uitvoer richting Zuidoost-Azië heeft een groot aandeel.

Naar verwachting zal de totale exporthoeveelheid dit jaar meer dan 100 duizend ton bedragen, en deze productie komt voort uit 40.000 zeugen, zo'n 2% van de gehele Russische zeugenstapel. De Russische varkensstapel zit echter in uitbreidingsfase, er komen naar verwachting meer dan 100.000 zeugen bij.

Binnenlandse consumptie
De Russische regering heeft de varkensvleesexport nog enigszins beperkt om de binnenlandse consumptie te kunnen verhogen. Volgens Simon Grey, general manager bij Genesus, wordt de huidige prijsstijging tevens aangedreven door een sterkere binnenlandse vraag. "Door de coronacrisis zijn er tevens meer Russen in het binnenland gebleven, wat ook een rol heeft gespeeld in de verhoogde consumptie. Daarbij heeft de regering ook een subsidie van 20.000 roebel voor elk kind onder de 16 jaar vrijgegeven, wat ook de lokale consumptie- en de varkensprijs heeft gestimuleerd", aldus Grey.

Om de huidige prijsniveaus te kunnen behouden is het van belang dat de binnenlandse varkensvleesconsumptie niet weer terugzakt. Ook zal het exportbelang verder moeten groeien, nu ook de varkensstapel groter wordt. Rusland hoopt op toestemming om ook richting China te exporteren, maar het ontbreken van een AVP-vrije status gooit roet in het eten.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden