Shutterstock

Inside Voer

Daling varkensbrokprijzen houdt ook in augustus aan

31 Augustus 2020 - Jorine Cosse

De varkensbrokprijzen houden de dalende lijn vast en noteren ook in augustus lager dan de voorgaande maand, dat blijkt uit de mengvoeranalyse van de WUR. De aankomende maanden lijkt het beeld te veranderen, wat geeft de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator aan?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de derde maand op rij zet de daling van varkensbrokprijzen door. Net als vorige maand gaat de biggenkorrelprijs het hardst naar beneden. Na een daling van €0,20 staat deze voor augustus op €35,70 per 100 kilo brok. De start/-overgangskorrel en de vleesvarkensbrok gaan beide met €0,15 naar beneden en komen daarmee uit op respectievelijk €28,50 en €24,30 per 100 kilo. Een dalende prijs in deze tijd van het jaar is geen uitzondering, jaarlijks is er aan het einde van de zomer een prijsdip te zien.

Zeugenbrokken
De beide zeugenbrokken dalen het minst in vergelijking met de andere brokken. De prijs van zeugenbrok lakto gaat naar beneden met €0,10 en eindigt voor augustus op €29,45 per 100 kilo. De zeugenbrok dracht daalt met €0,05 naar €25,15 per 100 kilo. Ondanks dat de zeugenbrok lakto de daling later heeft ingezet is het verloop enigszins stabiel. In vergelijking met vorig jaar verloopt de daling minder snel.

Verwachting en grondstofprijzen
De grondstofprijzen hebben uiteraard invloed op de prijswijzigingen van de varkensbrokken. In juli daalden de prijzen van onder andere tarwe, soja en voergerst. Er gaan enkele weken overheen voordat deze prijsdaling van de grondstoffen verwerkt is in de brokprijs. Inmiddels hebben de prijzen van de genoemde grondstoffen ieder weer een stijging ingezet. Naar verwachting duurt de daling bij de brokprijzen dan ook niet lang meer.

Kijkend naar de Boerenbusiness Mengvoerprijsindicator klopt deze aanname. Op dit moment staat de verwachting voor september gelijk aan het 10-jarig gemiddelde. Naar verwachting loopt de prijs vanaf dan weer op. In de grondstofprijzen is sinds deze maand weer een stijging zichtbaar. Waar Europese voertarwe op 12 augustus nog €185 per ton opleverde, was dat 26 augustus alweer €190 per ton. Voergerst leverde begin augustus nog €167 per ton op, inmiddels is dat op 26 augustus ook gestegen naar zo'n €170 per ton.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden