Agrifoto

Nieuws Voer

Droogte zorgt voor dip in afzet brijvoer

1 September 2020 - Chanti Oussoren

In 2019 zijn er in Nederland minder brijvoer geleverd dan voorgaande jaren, zo vermeld de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV) in een persbericht.

Jaarlijks stelt de OPNV een overzicht op van de hoeveelheden vochtrijke diervoeders die in Nederland zijn afgezet. Deze producten worden geproduceerd in Nederland of binnen een beperkte afstand van de landsgrenzen.

In totaal is er vorig jaar 4,925 miljoen ton vochtrijke veevoeders geleverd. Hiermee zakt de afzet voor het eerst sinds 2008 door de grens van 5 miljoen ton. De lagere afzet wordt gedreven door een lagere oogst als gevolg van de destijds erg droge zomer, wat waardoor minder aardappelen en bieten verwerkt zijn.

Splitsing varkens en rundvee
De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens was in 2019 in totaal 2,7 miljoen ton. In de rundveehouderij werd 2,23 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en kaaswei. Samen nemen deze producten 90% van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening. De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met ruim 1,15 miljoen ton droge voeder grondstoffen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Chanti Oussoren

Redacteur bij Boerenbusiness die zich verdiept in de markten van zuivel, varkens(vlees) en voer.
Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden