Shutterstock

Inside Varkens

Er zit weer muziek in de varkensmarkt

4 September 2020 - Wouter Baan

Er zit weer muziek in de varkensmarkt nu Nederlandse slachterijen de noteringen hebben verhoogd. Tegelijkertijd moet er worden gewaakt voor teveel optimisme, want het aanbod blijft ruim. Wel wordt er weer meer geslacht, zo tonen de statistieken aan. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wekenlang waren de varkensprijzen als in beton gegoten. Zowel in Nederland als in de omliggende landen. Aan die situatie iseen einde gekomen nu Van Rooi Meat, om in wielertermen te spreken, deze week begon aan een 'ontsnappingspoging' en daarbij werd gevolgd door Westfort. Beide slachterijen hebben sinds kort hun China-erkenning weer terug en dat geeft lucht om wat extra's te bieden.

Andere slachterijen (zoals Compaxo, Gosschalk en Pali) haakten woensdag nog niet of maar gedeeltelijk aan. Ook in Duitsland bleven de noteringen op hun plek. De vraag is nu, gaan deze slachterijen (inclusief Vion) komende week alsnog verhogen?

Duitse markt moeizaam
Het antwoord op die vraag lijkt ja, maar helemaal zeker weten doen we het pas achteraf. In Duitsland wordt geen grote prijsopleving verwacht. Het aanbod varkens blijft daar aan de ruime kant, omdat de slachtingen achterblijven. Tönnies benut momenteel naar eigen zeggen slechts 75% van de capaciteit, wat neerkomt op 20.000 tot 25.000 slachtingen per week op de hoofdlocatie in Rheda Wiedenbrück. Het aantal slachtingen in Duitsland lag vorige week op 869.964 varkens, zo'n 8% minder dan vorig jaar rond deze tijd.

In Nederland laat het slachtcijfer, na een wekenlange stabiele trend, duidelijk een stijging zien. Met zo'n 301.000 was het slachtcijfer het hoogst sinds medio mei, ondanks dat slachterijen nog altijd aangeven minder te slachten. En ondanks de stijging van de slachtingen blijft het aanbod ook naar volgende week toe gevoelsmatig ruim, zo geven veel handelaren aan. Het gemiddelde slachtgewicht van 99.20 kilo onderschrijft dat.

DCA Beursprijs 
Wat betreft de mutatie van de DCA Beursprijs opteren alle opgaven voor een verhoging. Wel is enige voorzichtigheid geboden, omdat de markt niet per se vlot aanvoelt en de vleesprijzen amper meestijgen. De notering voor de geslachte varkens stijgt met 5 cent tot €1,39 per kilo. De prijs van levende varkens plust met 4 cent tot €1,09 per kilo.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden