Shutterstock

Inside Varkens

Varkensvleesexport VS in de lift, maar niet boven jan

7 September 2020 - Chanti Oussoren

De Amerikaanse varkensvleesexport zit weer in de lift. De exportcijfers over juli zijn weliswaar hoger dan in de maand ervoor, maar liggen nog wel onder het niveau van vorig jaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit blijkt uit de cijfers van The U.S. Meat Export Federation (USMEF). In totaal lag de Amerikaanse export van varkensvlees in juli op 222.035 ton. In vergelijking met dezelfde periode vorig jaar is dit een afname van 5%. De exportwaarde kwam 12% lager uit dan vorig jaar op $548,3 miljoen. De export van juli was goed voor 26% van de totale varkensvleesproductie tegenover 29,3% vorig jaar.

Een pluspuntje voor de Amerikaanse varkenssector is wel dat zij meer varkensvlees aan het buitenland verkocht dan in juni van dit jaar. Over de eerste 7 maanden van het jaar bleef de export van varkensvlees ook boven het niveau van vorig jaar. Er werd maar liefst 20% meer varkensvlees geëxporteerd, tegen een 22% hogere exportwaarde.

In totaal werd 30,7% van de totale varkensvleesproductie geëxporteerd. Dit is  aanzienlijk meer dan de 26,3% vorig jaar. De hogere exportcijfers zijn vooral afkomstig van de eerste paar maanden van het jaar. In het eerste kwartaal van 2020 is een record aan varkensvlees geëxporteerd. Dit tempo wist de VS in de daaropvolgende maanden niet vast te houden.

Afzet richting China
China bleef ook in juli de grootste afzetmarkt voor Amerikaans varkensvlees.  Zo'n 71.853 ton Amerikaans varkensvlees is door China gekocht. Het niveau ligt 5% hoger dan over dezelfde periode vorig jaar, maar is wel het laagste van het jaar. Oftewel, de Chinezen vertonen een minder kooplust naar Amerikaans varkensvlees.

Volgens Dan Halstrom, CEO van USMEF, worden de exportcijfers in het algemeen ondersteund door het Chinese belang, maar ook door een herstel van export naar Mexico, Vietnam en de Filippijnen. De export richting Mexico is ver onder het niveau van vorig jaar gebleven, maar is wel aanzienlijk gestegen ten opzichte van de cijfers over mei en juni. De uitvoer op Vietnam in juli was het hoogst sinds 10 jaar en is maar liefst met 278% toegenomen in vergelijking met vorig jaar.

Positieve blik
Ondanks de vele uitdagingen met betrekking tot de coronacrisis en de logistieke beperkingen blijf USMEF optimistisch over het tweede halfjaar van 2020. Dit in verband met een groeiend belang in opkomende markten en een groeiend binnenlands aanbod.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden