Shutterstock

Inside Varkens

Varkensmarkt in nevelen gehuld door AVP

11 September 2020 - Wouter Baan

Welke richting kiezen de varkensprijzen in Nederland nu Duitsland als een malle heeft verlaagd, omdat het land is getroffen door Afrikaanse varkenspest. Hoe reageert de DCA Beursprijs?

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De varkensmarkt in Noordwest-Europa is in nevelen gehuld. Dat is klip en klaar. De zienswijzen gaan alle kanten op, maar niemand die het echt weet. Sommige handelaren vrezen voor verlagingen in de dubbelen cijfers, terwijl anderen denken dat een kleine verlaging in Nederland volstaat. 

Forse verlaging in Duitsland
De richting in Duitsland is helder. De Duitse VEZG-notering is vandaag (11 september) met 20 cent verlaagd tot €1,27 per kilo. Geluiden zijn te horen dat de varkens die begin volgende week worden geleverd, op de prijs van aanstaande woensdag worden afgerekend. En dat wijst op een volgende verlaging. Sowieso is het uitermate lastig om de vleesvarkens in Duitsland geplaatst te krijgen, nu de slachterijen daar minder opnemen. Het gevolg is dat het aanbod in Nederland, dat toch al ruim was, verder ophoopt. Het gerucht ging door de markt dat er sprake zou zijn van vervoersverboden, maar dat is volgens Vee & Logistiek niet aan de orde. 

Hoe gaan de vleesprijzen reageren? De kans is groot dat Duitsland de Europese markt gaat overspoelen nu China waarschijnlijk de brug ophaalt. Voorlopig is dat nog niet het geval en heeft Duitsland zelf de export stopgezet. Zuid-Korea heeft al wel aangegeven Duits varkensvlees te weren. Er schijnt vanuit de Duitse vleessector hard gelobbyd te worden om enkel export vanuit deelstaat Brandenburg stil te leggen. De vraag is of China hierop toehapt. 

Voorlopige DCA Beursprijs
Het zijn vragen waar nog geen antwoorden op zijn. Wanneer die er wel zijn, is niet te zeggen. De varkenshandel in Nederland is sterk verdeeld over de mutatie van de DCA Beursprijs. Vanwege de onzekerheid heeft DCA besloten om de notering voor week 38 woensdagavond 16 september om 20.00 uur definitief vast te stellen. Een breed gedeelde mening binnen de adviescommissie is om de notering voor de geslachte varkens voorlopig met 5 cent te verlagen tot €1,34 per kilo. De prijs van levende varkens daalt met 4 cent tot €1,05. 

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden