Shutterstock

Inside Varkens

Duitsland ziet varkensafzet wegvallen

14 September 2020 - Chanti Oussoren

Nadat Zuid-Korea geen Duits varkensvlees meer importeerde in verband met een AVP-uitbraak werd er gevreesd dat ook China en Japan hun importen zouden opschorten. China heeft inmiddels inderdaad haar varkensvleesimport vanuit Duitsland stilgelegd en ook de Filippijnen legt een importverbod op Duits varkensvlees.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het Chinese ministerie van Landbouw en de Chinese douane hebben zaterdag (12 september) bekend gemaakt dat directe en indirecte invoer van varkensvleesproducten uit Duitsland wordt verboden. Ook de Filippijnen schorten vanaf vandaag (14 september) de import uit Duitsland op.

Intussen worden gesprekken gevoerd om tot een regionaliseringsakkoord te komen. Het doel van de gesprekken is om een onderscheid te maken tussen besmette en niet besmette gebieden zodat er vanuit AVP-vrije delen van Duitsland nog wel naar China mag worden geëxporteerd. Deze constructie geldt al voor de Europese markt. 

Met het exportverbod richting China nemen de zorgen in Duitsland toe. Joachim Rukwied, de voorzitter van de Duitse boerenbond, uit zijn zorgen: "China is onze belangrijkste exportmarkt voor varkensvlees buiten Europa. Met name voor varkensvlees dat in Europa nauwelijks wordt geconsumeerd." Volgens Rukwied moet het mogelijk zijn dat varkensvlees vanuit AVP-vrije gebieden geleverd kan blijven worden.

Beschermingsmaatregelen
Duitsland had al een pakket noodmaatregelen in de kast liggen waardoor snel geschakeld kon worden. Zaterdag werd het plaatsen van een elektrisch hek afgerond. Dit hek met een lengte van 12 kilometer staat rondom het gebied waar het besmette dier is gevonden. Ondertussen gaat de zoektocht naar verdere besmettingen door. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken heeft daarbij toegezegd dat helikopters worden uitgerust met warmtebeeldcamera's om te helpen in de zoektocht.

Europese varkensmarkt in zwaar weer
De Duitse besmetting treft de varkensmarkt hard. Vrijdag (11 september) daalde de Duitse varkensprijs fors. De verwachtingen is dat het einde van de prijsdaling nog niet in zicht is. De voorzitter van de Duitse boerenbond doet dan ook een oproep aan alle betrokkenen in de voedselketen om in deze crisissituatie de varkenshouders hulp te bieden.

Europese gevolgen
Ondanks dat Duitsland nog wel vanuit AVP-vrije zones binnen Europa mag exporteren, heeft de situatie ook grote gevolgen voor de Europese varkensmarkt. Nu Duitsland niet meer naar de grootste afnemer, China, mag exporteren zal de Europese markt met een overaanbod aan Duits varkensvlees te maken krijgen, dit werkt ook door in de Europese varkensprijzen.

Hierdoor komen onder andere de Nederlandse en de Belgische varkensmarkten steeds meer onder druk te staan. Het overaanbod op de Duitse markt heeft ongetwijfeld invloed op de Belgische en Nederlandse exportmogelijkheden. Het aanbod zal hierdoor ook in Nederland en België toenemen waardoor de druk op de prijzen verder toe neemt. Wellicht dat Nederland de export naar China kan opvoeren, voor België geldt dit niet, zij hebben hun exportvergunning nog niet terug nadat in 2018 de Afrikaanse varkenspest in het land opdook.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden