Shutterstock

Inside Varkens

Zaterdagslacht kan varkensmarkt lucht bieden

25 September 2020 - Wouter Baan

Diverse slachterijen in Nederland zijn voornemens om de komende weken op zaterdag te gaan slachten. Met betrekking tot de situatie op de varkens- en biggenmarkt in ons land zijn dat positieve ontwikkelingen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Navraag bij de NVWA leert dat de aanvragen van slachterijen om op zaterdag te gaan slachten toenemen. De toezichthouder geeft aan voornemens te zijn de verzoeken zoveel mogelijk in te willigen. Vion en Compaxo geven aan om de komende weken op zaterdag te gaan slachten en ook Westfort heeft dergelijke ambities.

Dit is een gunstige ontwikkeling met betrekking tot het ruime varkensaanbod in ons land. Naast dat de export van levende varkens tegenzit, is er op de achtergrond sprake van seizoensmatig groeiend aanbod. Dit maakt de afzet van de toch al zware vleesvarkens op veel plekken er niet gemakkelijker op. 

Vleesafzet valt niet tegen
De vleesafzet zit niet tegen, wat waarschijnlijk de zaterdagslacht motiveert. In Azië liggen voor Europese slachterijen extra afzetmogelijkheden nu Duitse slachterijen de export is ontzegd. En ook binnen Europa is de situatie niet kritiek, al zijn spelers in Duitsland wel nadrukkelijk aanwezig. Combineer dit met de toch al volle vrieshuizen (door corona) en afnemers kunnen rustig achterover leunen. Desalniettemin zijn de prijzen van veel karkasonderdelen gestabiliseerd.

De Nederlandse varkenshandel pleit vrijwel unaniem voor een onveranderde DCA Beursprijs 2.0 voor de geslachte varkens die daarmee gelijk blijft op €1,34 per kilo. De prijs van levende varkens levert wel een cent in tot €1,04. Dit komt met name omdat de export van levende varkens onder druk staat.

Bekijk hier de laatste notering.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden